kerekasztal-beszélgetés

2019.10.02. 14:00

Nem cél, hanem eszköz az ipar 4.0

Az ipar 4.0 is témája volt a keddi kerekasztal-beszélgetésnek, amit a megyeszékhelyen rendeztek.

Bakos Ágnes

Minczér Zoltán, a Deutsche Leasing regionális értékesítési menedzsere és Rónavölgyi-Varga László, az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt iparfejlesztési tanácsadója

Fotó: Unger Tamás

– Vas megyében két pólus van a vállalkozásokat nézve, vannak, amelyek elérték már az ipar 4.0 szintjét, de olyanok is, amelyek az ipar 1.0 szintjét sem érik el. Felzárkóztatásra van szükség – erről is beszélt Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a keddi kerekasztal-beszélgetésen.

Minczér Zoltán, a Deutsche Leasing regionális értékesítési menedzsere és Rónavölgyi-Varga László, az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt iparfejlesztési tanácsadója
Fotó: Unger Tamás

Amelyik cég nem fejleszt, az megszűnik – mondta az ipar 4.0 kerekasztal-beszélgetésen Kovács Vince. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az esetleges megszűnések pozitív hozadékát is említette: a vállalkozók munkavállalók lesznek az egyébként munkaerőhiánnyal küzdő nagyvállalatoknál.

Kertész Márton, a konferenciát szervező Bystronic Magyarország ügyvezetője tisztázta, hogy az ipar 4.0 nem, vagy nem csak futurisztikus gyárakat jelent, ahol emberek helyett robotok dolgoznak. Az automatizálás inkább jelent intelligens gyártást, az ipar 4.0 azonban ne cél, hanem eszköz legyen – fogalmazott. – Nem azért kell ipar 4.0, mert szebb egy kijelző, mint egy négyzetrácsos füzet – mondta. Szükségszerű a modernizálás minden cégnek, amely hatékony és versenyképes beszállítója lenne egy nagyvállalatnak.

Rónavölgyi-Varga László, az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt iparfejlesztési tanácsadója az okosításról beszélt: egy régi gépet, berendezést is lehet modernizálni, hogy aztán a gyártási információkkal hatékonyabban dolgozzon a vállalat. Hiszen az ipar 4.0 maga az információ, a vállalkozások, gyárak részéről pedig a nyitottság a kulcs szerinte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!