Boldog nőnapot!

2018.03.08. 10:30

Virág és csokoládé – Így ünnepelnek a nők Vas megyében

Virág és/vagy édesség. Ez az, ami ezen a napon minden nőnek kijár. Az üzletekben már napokkal az ünnep előtt megnőtt a forgalom, de az igazi dömpinget mára várják.

TERSZTYÁNSZKY KRISZTINA

Preiczer Alexandra is megszokta már: a virágboltban ilyentájt sok a tennivaló Fotó: Nagy Jácint

Munkahely

Egy ideig úgy látszott, a nőnapot, mint a gyereket a fürdővízzel, kiöntöttük a rendszerváltáskor. Aztán lassan konszolidálódott a helyzet. Ma már újra megünneplik a lányokat és az asszonyokat, méghozzá a munkahelyeken, közösségekben is.

Erről számoltak be az Örökzöld Kertészet munkatársai is, akiknél egymásnak adják a kilincset a kisebb és nagyobb cégek. Az a tapasztalat, hogy minél nagyobb egy vállalat, annál korábban gondol az ajándék virágok beszerzésére nőnap alkalmából, ami ebben az esetben általában egy szerényebb növény. A húsz-harminc fős vállalkozások az utolsó napra hagyják a beszerzést, az ajándékok egyenkénti ára pedig akár az ezer forintot is eléri. Vannak, akik csak péntekre rendelték a csomagot, valószínűleg ekkor tartják majd a céges összejövetelt. Sok helyen ilyenkor az a szokás, hogy a lányok házi süteménnyel viszonozzák a férfiak figyelmességét.

Kertészet

A kertészetben ebben az időszakban ezres nagyságrendben fogy a virágos növény, a nárcisz, a jácint, a primula, az azálea, a százszorszép. Azok, akik szobanövényként kívánják nevelni a növénykét, orchideát, fokföldi ibolyát, korallvirágot, cserepes gerberát választanak. Horváthné Kocsis Henrietta elmondta: virágfajtában az idén nincs különösebb divat, színben azonban igen. Aki követni szeretné a trendet, az az idei nőnapra (is) halványlilát választ.

A főtéri Margaréta virágszalonban az a tapasztalat, hogy a férfiak vágott virágot inkább a munkahelyre visznek, míg a családtagoknak tartósabb, gyökeres növénykével kedveskednek. Az üzlet eladói jól felkészültek a nehezen döntő vagy bizonytalanabb ízlésű vásárlókra. Gyönyörűen becsomagolt, feldíszített cserepekben kínálják a már virágzó, vagy még épp csak bimbózó növénykéket, nincs két egyforma a kompozíciók között. A cserép mellett népszerűek a befőttes-üvegbe, talpas pohárba, színes kavicsok közé rejtett földbe ültetett tövek is. A legújabb trend pedig a romantikusan feldíszített papírdoboz, amely műanyag edényt rejt a belsejében, hogy locsolni lehessen. Tavaszi vágott virágokból a helyszínen is lehet válogatni, de aki siet, az a már kész csokrok közül is kiemelhet egyet. Megtudtuk: az idősebb férfiak a nyújtott, a fiatalabbak a gömbölyű kompozíciókat részesítik előnyben. A fiatalok körében továbbra is verhetetlen az egyetlen szál, díszítetlen rózsa.

A Parti Kertészetben megindult a nőnapi dömping már a hét elején. Egy középkorú férfi tegnap épp orchideát választott a feleségének, mert kifigyelte otthon, hogy a kedvenc felmondta a szolgálatot. Eddig mindig vágott virágot vitt az asszonynak, most nagy lesz a meglepetés. Erőss Ádám, egy agrár kft. cégvezetője nagy láda cserepes rózsával egyensúlyozott, az édesapjával jöttek el vásárolni. Tizenöt hölgy van a társaságnál, jól dolgoznak, megérdemlik – magyarázta, s még azt is hozzátette: a különféle piros és sárga árnyalatokból mindenki kedve szerint választhat majd magának. Csak ajándékozás lesz, buli nem – azt mindenki egyedileg oldja meg.

Az idén robbantak be a köztudatba a telt virágú, kétkörös sziromzattal ékeskedő korallvirágok és primulák – mutatja Nagy Attila tulajdonos. Sokan keresik a látványos, telt virágzatot. Elmondja: ők is arra törekszenek, hogy ne csak egy „csupasz” növényt, hanem egy kész ajándékot adjanak a vásárló kezébe. A virágokat mutatós tálba ültetik, szalaggal, táblácskával feldíszítik, de egész virágtálakat is összeállítanak. Szép tavaszi kompozíciót ad például a kankalin a boglárkával. Bár gondolnak a vékonyabb pénztárcájú vevőkre is, a szakembernek az a tapasztalata, hogy az emberek szívesen költenek, megnőtt a kereslet a nagyobbra nevelt, igényes növények iránt. Azt is elárulta: a nőnapi virágnál nagyon fontos a meglepetés. Megvásárlásához a férfiak szinte soha nem hozzák magukkal a partnerüket.

Preiczer Alexandra is megszokta már: a virágboltban ilyentájt sok a tennivaló Fotó: Nagy Jácint

Édesség

A virág mellett a csokoládé, az édesség a legkedveltebb ajándék, ami nem hervad el, és boldogsághormonnal tölti fel a szebbik nem tagjait. Czömpöly Eleonóra mestercukrász tapasztalata szerint nőnap alkalmából a férfiak előszeretettel vásárolnak édességeket párjuknak, illetve a munkahelyi kollektíva hölgy tagjainak.

 

Kedveltek a kézműves egyedi desszertek, sokan rendelnek friss kézműves bonbont vagy csokoládét ajándékba. A torta nem jellemző erre az alkalomra, inkább a személyre szóló apró különlegesség.

 

Édesapák a család kisebb hölgyeinek szívesen választanak ilyenkor kézműves csokoládényalókát vagy trendi, színes cupcake-et, sütinyalókákat. Biztató, hogy csökkentett szénhidráttartalmú, glutén- vagy laktózmentes desszerteket is van már lehetőség vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!