Speciális szerep

2019.12.13. 11:30

Ők sem akartak rosszak lenni, itt pedig alapelv az elfogadás

Ma az Ikervári Speciális Gyermekotthon és Általános Iskola életébe pillantunk be, amely a Tegyesz tagintézményei között, ahogy a neve is mutatja, speciális szerepet tölt be.

Tersztyászky Krisztina

Vargyainé Fodor Hajnalka intézményvezetőből árad a szeretet és a nyugalom, ezt másképp nem is lehet csinálni: „…engedjék, hogy szeressük őket…”

Fotó: Cseh Gábor

A Vas Népe is bekapcsolódik a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ Tegyesz „Segíts a karácsonyi angyaloknak” jótékonysági akciójába. Az elmúlt hetekben kerestünk és találtunk olyan közösségeket és magánszemélyeket, akik vállaltak egyet-egyet a Vas megyei állami gondozott gyermekek kívánságlistájából. A gyermekotthonokból azonban még sok minden hiányzik.

Az Ikervári Speciális Gyermekotthonban 12–18 éves, magatartási problémás fiúkat nevelnek. Családból, normál gyermekotthonból, nevelőszülőtől kerülnek ide, amikor már nincs más eszköz, és a gyámhivatal elrendeli a speciális nevelésbe vételt. A leggyakrabban bűncselekmény, kábítószer vagy iskolakerülés az ok. Vargyainé Fodor Hajnalka intézményvezető szerint ezek az okok gyakran kéz a kézben járnak, magukkal hozzák a devianciát, az agressziót, a beilleszkedési problémákat.

Vargyainé Fodor Hajnalka intézményvezetőből árad a szeretet és a nyugalom, ezt másképp nem is lehet csinálni: „…engedjék, hogy szeressük őket…”
Fotó: Cseh Gábor

A Batthyány-kastély melletti lakásotthonban három lakásban 8-8 fiú elhelyezésére van lehetőség. A családi otthont imitáló, egyedi arculatú egységekben a kis közösségeket váltott műszakban öt felnőtt felügyeli, nappal egy időben legalább egy gyermekfelügyelő és egy nevelő. Az éjszakás szolgálatot férfi látja el. Ica néni például matematika–fizika szakos tanári életutat követően már 11 éve dolgozik a „nehéz” fiúkkal. Nem fél, soha nem került olyan helyzetbe, hogy valamelyik fiú meg akarta volna ütni. Gyakran tiszteletlenül szólnak hozzá, de egy bizonyos határt nem lépnek át. Pedig van az épületben a közösségi tér mellett biztonsági elkülönítő is, közismertebb nevén gumiszoba. Szerencsére még nem volt példa rá, hogy valakit ön- és közveszélyes állapota miatt ide kellett bezárni.

Mégis, hogyan lehet ezekkel a fiatalokkal bánni, akikkel sem a szülő, sem az iskola nem bírt? Hajnalkából árad

a szeretet és nyugalom.

Meggyőződése, hogy minden magatartási szélsőség a családban gyökerezik, amely nem képes betölteni a hivatását.

– Ezek a „rossz fiúk” nem akartak rosszak lenni – magyarázza. – Őket mindig csak becsapták. Nem fontosak a szüleik, a családjuk számára, és ennek híján sokszor rossz társaságban találják meg a figyelmet. Aki soha nem érezte az anyai szeretetet, annak az még kamaszkorában is hiányozni fog. Ezt nem lehet máshogy kezelni, csak nagyon nagy szeretettel és toleranciával, sok beszélgetéssel, hogy engedjék, hogy szeressük őket. Sokszor hozzám is durván szól némelyikük, de ilyenkor nem rám haragszik, csak rám zúdítja a csalódottságát. Ezt nem minden felnőtt viseli el. Nem véletlen, hogy engem talált meg ez a munka, és a kollégáim is hasonlóan gondolkodnak. Büszkén mondhatom, hogy nagyon jó „csapat” dolgozik Ikerváron. Munkánkat nagymértékben segíti, hogy fenntartónk, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltsége lehetőség szerint minden feltételt biztosít. Gyermekotthonunk szakmai irányítását a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ végzi, Pados Zsolt vezetésével. A mindennapok problémáinak megoldásában fáradhatatlanok.

Ikerváron is nagyon várják az ünnepet
Fotó: Cseh Gábor

A belső iskolában a fiúk magatartásához igazodva zajlik a tanítás, speciális módszerekkel. Először meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy egyáltalán kinyíljon a tankönyv. Előfordul, hogy valakit ki kell emelni a közösségből, őket egyéni tanterv alapján oktatják. Az agresszió levezetésére a sok közösségi program és a sport kínál jó lehetőséget.

S hogy hogyan tovább? Van az egykori gondozottak között, aki diplomát szerzett, családot alapított. 21 éves korig vehető igénybe a támogatott utógondozói lakás; van, aki munkát, albérletet talál, rendbe jön az élete. Sajnos, ez a ritkább. – Többfelé vezethet a fiúk útja. Akinél romlik a helyzet, zárt gyermekotthonba kerül. Ritkán arra is van példa, hogy valakit visszafogad a családja, vagy párkapcsolat révén talál új családra. A munkáltatók nem örülnek az állami gondozott gyereknek, s akinek 21 éves koráig nem sikerül egzisztenciát teremtenie, ott nagy a lecsúszás veszélye. Mi mégis úgy foglalkozunk mindenkivel, hogy jó esélyekkel lépjen tovább. Rosszkor, rossz helyre született, de ő is gyerek, és jár neki a szeretet. Mindenkiben annak az esélyét látjuk, hogy hátha ő lesz a kivétel.

PÉNZADOMÁNYT IS LEHET KÜLDENI

A jótékonysági akció során eddig még kevés pénzadomány folyt be. „Vasi karácsony” megjegyzéssel támogatások nyújthatók az intézményt segítő Pro Juventute Egyesület számlaszámára is: 11747006 – 20170356

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!