sajtótájékoztató

2019.03.30. 11:30

Ösztöndíj rászoruló diákoknak – Mozgó kápolna lesz a Ferenc pápa csíksomlyói miséjére induló vonatszerelvény

Két fontos témáról tájékoztatta a sajtó képviselőit pénteken az egyházmegye. A jelenlevők egyrészt értesülhettek a Mindszenty József Alapítvány létrehozásáról, másrészt a Ferenc pápa csíksomlyói miséjére induló zarándoklat előkészületeiről.

Tersztyánszky Krisztina

Bodor Gergő, dr. Székely János és Tálos József a sajtótájékoztatón Fotó: Szendi Péter

Mindszenty József bíboros, hercegprímás 1892. március 29-én született. Ezért időzítette a szombathelyi egyházmegye erre a napra a róla elnevezett alapítvány létrehozásának bejelentését, az ösztöndíjak elindítását.

Dr. Székely János megyés püspök elmondta: az alapítvány létrehozásával az egyházmegye a bíboros által megkezdett munkát kívánja folytatni. Mindszentyt ugyanis nem ok nélkül nevezték „parasztbíborosnak” is, hiszen zalaegerszegi­ szolgálata idején rendszeresen adományokat gyűjtött a szegényeknek, ezenkívül évente 35 rászoruló diák taníttatását vállalta. A szegénységből a legjobb kitörési lehetőség a tanulás – hangsúlyozta a püspök, hozzátéve, hogy az egyház ott szeretne segíteni, ahova az egyéb lehetőségek nem jutnak el. Kifejezte reményét, hogy a kezdeményezéshez sok jó szándékú ember csatlakozik majd.

Bodor Gergő, dr. Székely János és Tálos József a sajtótájékoztatón Fotó: Szendi Péter

A 2019/20-as tanévben induló pályázatokról Tálos József, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának igazgatója számolt be. A köznevelési ösztöndíjat a 10–23 éves, jól tanuló, ross­z szociális helyzetben levő fia­talok igényelhetik általános és középiskolai tanulmányaik támogatására. A felsőoktatási ösztöndíj felső életkori határa 39 év, nappali, levelező és esti tagozatos képzésben részt vevők is igényelhetik. A támogatás összege a kuratórium döntése alapján havi 5–20 ezer forint lehet.

Ferenc pápa Csíksomlyón bemutatandó szentmiséjéről is szó esett. Dr. Székely János elmondta: a szentatya még Buenos Airesben magyar származású nővérekkel dolgozott együtt, és kellemes emlékeket őriz a magyarsággal kapcsolatban. Mindannyiunk számára öröm, hogy magyarok lakta területen mond szentmisét június 1-jén. A Mária Út Közhasznú Egyesület az alkalomra vonatos zarándoklatot szervez, melynek lelki vezetője dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye püspöke lesz. A püspök előrevetítette: a vonat a több mint tízórás útra mozgó kápolnává válik. A kihangosított szerelvényben a csoportok bemutatkoznak egymásnak, együtt imádkoznak és énekelnek, szentgyónásra is lehetőség lesz. Bodor Gergő, a szervező egyesület projektvezetője elmondta, hogy a zarándokvonat május 31-én 16.40-kor indul a Keleti pályaudvarról, de a busszal érkező csoportoknak érdemes a szegedi vagy a püspökladányi felszállási pontot választaniuk. A vasút igénybevétele nemcsak az út közbeni lelki programok miatt ajánlatos, hanem azért is, mert a pápai szentmise napján nehézkes lesz a közúti közlekedés Csíkszereda körzetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!