felfordulás

2020.01.07. 11:30

Párizsban sztrájkok lassítják az életet – Két szombathelyi kötődésű fiatalt kérdeztünk tapasztalataikról

A közlekedési sztrájkok felfordulást okoznak Párizs életében. Megkérdeztünk két szombathelyi kötődésű fiatalt, mit érzékelnek mindebből. A futballista Aron N’Semi-Noah ott él, Kiss Márton zongoraművész pedig havonta jár Párizsba.

Vas Népe

Fotó: MTI/AP

– A sztrájkok oka az állam által bejelentett nyugdíjreform-javaslat – mondta a szombathelyi Illés Akadémián nevelkedett korábbi futballista, a már évek óta Párizsban élő, gépész­mérnökként dolgozó Aron N’Semi-Noah. – Az állam próbál megegyezni a tüntetőkkel. Január 9-én országos tüntetés lesz, szinte minden le fog állni. Hetek óta megy a hercehurca. A tüntetések miatt a legjobban érintett francia vonattársaság körülbelül 600 millió eurót vesztett idáig. Reggel és este fel lehet kapaszkodni valamilyen járműre, napközben viszont szinte semmi nem jár, csak a két sofőr nélküli metró. Engem közvetett módon zavar a sztrájk. Kocsival járok ugyan, de az utak tele vannak – folytatja. – Most az is autóval indul el, aki máskor a tömegközlekedési eszközt választja. Így fél óra helyett néha másfél-két óra, hogy az irodába érjek.

A párizsi sztrájkok karácsony előtt megkezdődtek – és az új év első hetében is folytatódik a sztrájkhullám, országos tüntetésre készülnek. A tiltakozás tárgya a tervezett nyugdíjreform Fotó: MTI/AP

Az évek óta Párizsban élő Aron N’Semi-Noah azt is elmondta, hogy a lelassuló vagy megszűnő tömegközlekedés miatt jóval több a baleset, és a metrónál gyakran előfordul, hogy akkora a tülekedés, nyomakodás, hogy a sínek közé csúsznak az emberek.

Rendszeresen megfordul Párizsban Kiss Márton szombathelyi zongoraművész, méghozzá a tanulmányai miatt. Azt mondja, repülőgéppel szokott kiutazni a tanárához, Maurizio Moretti professzorhoz. Jelenleg itthon tartózkodik, pénteken (január 10-én) megy újra a francia fővárosba.

A társadalmi elégedetlenségből, a sztrájkok hatásából, a tüntetésekből eddig nem sokat érzékelt, de azt megtapasztalta, hogy a repülőtéren lassúbb a bejutás, mert a reptéri személyzet is sztrájkol, ami azt jelenti, hogy kevesebben dolgoznak, nincs akkora kapacitása a szárazföldi munkaerőnek, mint szokott lenni. Később szállnak le, később kapnak az utasok kaput, ha egyáltalán kapnak. Ha nem, akkor buszozni kell a terminálig. Megnövekszik a sorban állás ideje a biztonsági ellenőrzésnél.

Fotó: Kiss Márton

– A reptéren és a metróállomásokon, sőt a metrókocsikban is ki van írva, hogy mely napokon lesz sztrájk, mikor várhatók fennakadások, így az ember tud előre tervezni – mondta az eddig látottakról Kiss Márton. – A fennakadás nekem azt jelentette, hogy kisebb gondom akadt a reptérről a városba való bejutásnál, mert nem jár óránként nyolc metró, csak három-négy, vagyis nagyon sokan vannak, nehezebb beutazni a központba. Amikor a sárga mellényesek nagy tüntetése volt, éppen Párizsban voltam. A hírekben azt írták, hogy nem lehet kimenni az utcára, de én kint sétáltam, és nem éreztem félelmet, nem éreztem, hogy nem vagyok biztonságban. Mindenki tudta, hogy sztrájk van, és szerintem jól tudták kezelni az emberek. Pontosan tájékoztatják a helyieket és a turistákat is arról, hogy mikor mi várható. Szerintem nagyon civilizált a francia sztrájkrendszer.

A párizsi magyar nagykövetség honlapján (parizs.mfa. gov.hu) folyamatos tájékoztatást kapnak a Franciaországba utazók, a menetrendeket is frissítik. Most azt írják: „2020 első hetében is folytatódik az általános közlekedési sztrájk Franciaországban.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!