nyereményjáték

2018.02.08. 14:50

Receptverseny! Íme, játékunk nyertesei!

Hurkák, töltött káposzták, pörköltek, anyukák, és nagymamák titkos recepjeit kapta meg szerkesztőségünk!

vaol.hu

A Millennium Polgári Egyesület a Vas Megyei Önkormányzat közreműködésével, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával Szarvaskenden már ötödik alkalommal rendezik meg Gasztronómiai Fesztivált, amely a hagyományos ízek, népi tradíciók, helyi portékák ünnepe.

A fesztivál felajánlásait sorsoltuk ki játékosaink között!

Az első három helyezett nyereménye:

-1 db Kerámia edény (Albert Attila magyarszombathelyi keramikus által készített)

-1 db receptkönyv

a szarvaskendi V. Gasztronómiai Fesztivál jóvoltából.

Nagyon köszönjük a rengeteg ínycsiklandó étel receptjét, kollégáink örömmel olvasták az Önök által beküldött finomságok készítései módjait. A beérkezett receptek között a sors döntött, ugyanis a vaol.hu szerkesztői húzták ki a kalapból a három nyertes nevét!

A szerencsés győztesek pedig:

- Bedőcs Gyula

A Húsos kolbász receptjével nevezett:  Hozzávalók: 5 kg sertéslapocka darálva 5 kg sertés dagadó darálva 20 dkg csemege fűszerpaprika 5 dkg csípős paprika 2 dkg őrölt fehér bors 2 dkg őrölt fűszer kömény 30 dkg foghagyma apróra vágva 25 dkg só. Az alapanyagokat jól összedolgozzuk, majd 1 óra pihentetés után bélbe töltjük. Füstölve és sütnivaló kolbásznak is kitűnő. Jó étvágyat hozzá az elkészítőknek!

- Putóczki Gáborné

Az ő specialitása a töltött káposzta:

1 kg darált hhús (akár baromfi is lehet)

bors/borsikafű

pirospaprika

fokhagyma

1 fej vöröshagyma

30 dkg barna rizs/hajdina

Továbbá:

1 fej savanyú káposzta

1 kg savanyú apró káposzta

pirospaprika

tejföl (zsírszegény)

füstölt kolbász (el is maradhat)

Elkészítés:

Megmossuk a barna rizst, hozzáadjuk a töltelék összes hozzávalóját. Összegyúrjuk. A lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket. A megmaradt káposztaleveleket (ha van) feldaraboljuk, és egy magas falú tepsi aljára halmozzuk, a füstölt kolbásszal együtt. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, a maradék savanyú apró káposztával betakarjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A tetejére szórjuk a pirospaprikát is. Rátesszük a tepsi fedelét, vagy alufóliával letakarjuk, és puhára főzzük. Érdemes közepes hőfokot választani, kb 160 fokot, és kb másfél óra alatt készre főzzük. Érdemes egyszer-kétszer ránézni, mert elképzelhető, hogy a vizet pótolni kell. Szoktak rántást készíteni rá, én anélkül készítem. Tejföllel tálaljuk.

- Elekes Zoltán

Disznótoros reszteltmáj

Hozzávalók:

1 kg friss, meleg sertésmáj

1 fej vöröshagyma

1/2 dl olaj

2 evőkanál csemege pirospaprika

1,5 dl víz

1/2 dl vörösbor

2 szelet füstölt szalonna

1 kávéskanál majoránna

Elkészítési módja:

A friss, meleg sertésmájat vékony csíkokra vágjuk. A füstölt szalonnát és az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, elkeverjük a csemegepaprikával. Ehhez hozzáadjuk a sertésmájat, összekeverjük, majd meleg vízzel felengedjük. Belehintjük a majoránnát, majd lassú tűzön

10-12 percig pároljuk. A vörösbort ekkor adjuk hozzá. Fedő alatt összefőzzük az egészet.

Friss házi kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk. Csak ekkor sózzuk meg!

Jó étvágyat!

 

Még egyszer, gratulálunk nyerteseinknek! Minden olvasót arra biztatunk, készítsék el ezeket a különleges ételeket, ha módjuk van rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!