Sokan ki voltak már éhezve – Az újranyitott éttermek forgalma még jócskán elmarad a szokottól

Csaknem két hónap kényszerszünet után két hete országszerte újranyitottak az éttermek, pár napja pedig a teraszok után már a belső helyiségek is használhatók.

Budai Dávid

Vaspöri Balázs Maszlov Zsüliettet szolgálja ki a Palace teraszán. Amíg zárva voltak az éttermek, otthon főzött, de most már inkább ismét a profikra bízza Fotó: Horváth Balázs

Három szombathelyi étteremben jártunk utána, hogy visszatértek-e a vendégek.

A Palace Bistro & Clubban szabályosan ki voltak éhezve arra, hogy jöhessenek – tudtuk meg Galambos Balázstól.

– Szemmel láthatóan még jobb lett a viszony a személyzet és a vendégek között, akik nagyon hálásak, hogy újra itt lehetnek. Az a tapasztalata, hogy egyelőre a vendégek nyolcvan százaléka tért vissza, annak pedig, hogy nem mindenki, több oka van. Az egyik nyilván az, hogy vannak, akiknek annyira megváltozott az élethelyzetük, hogy az étterembe járás már nem fér bele. De Balázs szerint inkább arról van szó, hogy két hónap hosszú idő, ezalatt pedig megváltozott az emberek életritmusa. Vannak, akik átálltak a rendelésre, amelyet kényelmesebbnek éreznek, hiszen úgy juthatnak ételhez, hogy ki sem kell érte mozdulniuk, sokan pedig elkezdtek otthon főzni, és úgy belejöttek, hogy nem akarnak már váltani.

Szerdán dél körül a Pa­lace teraszán várta a főfogást Hábetler Szabina és Maszlov Zsüliett, amikor megszólítottuk őket. Elmesélték, amíg zárva voltak az éttermek, ők is otthon főztek, de most, hogy újranyitott minden, ezt inkább a profikra bízzák. Most már egyedül csak a bulikat hiányolják.

Vaspöri Balázs Maszlov Zsüliettet szolgálja ki a Palace teraszán. Amíg zárva voltak az éttermek, otthon főzött, de most már inkább ismét a profikra bízza Fotó: Horváth Balázs

Mint megtudtuk, az étteremben alapanyaghiánnyal nem kellett megküzdeni, de a beszerzési árak jelentősen nőttek, az étterem pedig – a visszaeső forgalom miatt – szűkített étlappal indult, ez azonban nem ment a megszokott kreativitás és minőség rovására. Most a nagy kihívást az üzemeltetés jelenti, mert az évek óta jól kalkulálható kiadásokat és bevételeket el lehet felejteni. Valószínűleg hónapokig finanszírozni kell a működést, mert azt a forgalom láthatóan jó ideig még nem termeli ki.

A Május 1. sörözőben és étteremben is érezhetően elmaradt a forgalom a szokásostól, sokan – főleg az idősebb korosztályból – még mindig tartanak a járványtól, ezért inkább nem mozdulnak ki otthonról, mondja Szvoboda Bence. Ők teljesen egy percre sem álltak le, hiszen a kiszállítás náluk folyamatosan működött, amiben még kissé erősödni is tudtak, de ez még csak megközelítően sem fedezte azt a forgalomkiesést, amelyet az éttermi étkezések és főleg az elmaradt rendezvények jelentettek. Sok vendég arról számolt be: nagyon örülnek, hogy végre nem dobozból kell megenniük az ebédet. Annyi változást itt is hozott a járvány utáni újranyitás, hogy a szezonális étlapjukat még nem cserélték le, egyelőre szeretnék, hogy kicsit beinduljon az élet, aztán jöhetnek az újítások.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Kozma Rita is az Il Gallo Nerónál, ahol a korábbi forgalom még szintén nem jelentkezett, de érezhetően napról napra több a vendég. Ők, amikor kitört a járvány, pár nap múlva elkezdték a menü házhoz szállítását, pedig ez korábban nem volt a profiljuk.

– Ennek aztán akkora sikere lett, hogy most az újranyitás ellenére is megtartottuk a szolgáltatást. Hogy meddig, az a forgalom függvénye, ugyanis a vendégek tényleg ki vannak éhezve arra, hogy személyesen jöhessenek. Volt olyan törzsvendégünk, akinek bár a korlátozó intézkedések alatt is folyamatosan szállítottunk, amint meghallotta, hogy újra lehet jönni, a szomorkás, hűvös idő ellenére is kiült a teraszra, és a csöpögő esőben fogyasztotta el az ebédjét, a lényeg az volt, hogy kimozdulhasson – mesélte Kozma Rita, aki hozzátette, eddig szűkített étlappal működtek, de péntektől már minden a régi lesz.

Az általunk kérdezett éttermek mindegyikében különös figyelmet fordítottak az óvintézkedésekre, a felszolgálókon szájmaszk és gumikesztyű volt, és adott volt a lehetőség a kéz fertőtlenítésére is. A teraszt mindenhol kicsit átrendezték, így az ajánlott másfél méteres távolság megtartásával sehol nem volt gond, viszont a belső tereket a legtöbb helyen még kevésbé használják, bár vendég mindenhol ült a benti helyiségekben is. Megtudtuk azt is, hogy mindenhol máshogyan vészelték át a kényszerszünetet, de sehol nem áldozatok nélkül. Volt, ahol négy alkalmazottat, máshol pedig a már nyárra felvett próbaidős kollégákat kellett elküldeni – igaz, őket most mind vissza is vették. Volt, ahol mindenkit elbocsátottak, és arra kérték őket, vegyék fel a munkanélküli-segélyt, aztán ha rendeződik a helyzet, visszavesznek egytől egyig mindenkit. Így is történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!