szellemi diákolimpia

2018.02.27. 20:24

Történelmi siker: Országos döntőt nyert a Kölcsey gimnázium és az Olcsai iskola is

Történelmi sikert értek el a körmendiek a Dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpia országos döntőjében: először tudtak mindkét korosztályban egy városbeliek nyerni. A III–IV. korcsoportban az Olcsay-Kiss Zoltán Általános Iskola, az V–VI.-ban a Kölcsey Ferenc Gimnázium együttese szerezte meg a bajnoki címet.

Horváth Erika

A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium V–VI. korcsoportos (diák)olimpiai bajnokcsapata a Usain Bolt-féle győztes beállásban. Balról: Kolozsváry Máté, Varga Gréta Janka, Dr. Hollerné Mecséri Annamária felkészítő, Tompa Dominika, Kovács Kornél Fotó: dr. Holler Péter

10 feladat

Már a Körmenden megrendezett egyik országos elődöntő is előrevetítette a rendkívüli sikert, hiszen a vasi kisváros két csapata nagy riválisokat, a tavalyi bajnokokat is megelőzve elsőként jutott a fináléba. Amelyet az elmúlt hétvégén 2016 és 2017 után sorozatban harmadszor rendeztek a Tatai Olimpiai Központban.

Szombaton a nyolc legjobb V–VI. korcsoportos – közte két Vas megyei – csapat mérhette össze tudását tíz feladatban a Gedó György olimpiai bajnok vezette zsűri előtt. A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium Kolozsváry Máté, Varga Gréta Janka, Tompa Dominika, Kovács Kornél összetételű együttese már az első feladatban nagy előnyt szerzett és 97 (!) százalékos teljesítménnyel, a megszerezhető 311-ből 302 ponttal nagyon-nagyon magabiztos rajt-cél győzelmet aratott. Ezúttal 37 ponttal előzték meg azt a dombóvári csapatot, amelyet az elődöntőben csak a negyedik fordulóban sikerült utolérni és végül 9 ponttal lehagyni. A körmendiek az olimpiai bajnokok születési és halálozási helyét firtató kérdéscsoportban arattak a legnagyobbat, a 32-ből 31 pontot értek el, az utánuk következők csak 19-et. Semmi kétség sem férhetett ahhoz, hogy olimpiatörténetből idén ők a legfelkészültebbek. A kölcseysek – köszönhetően felkészítőjük, dr. Hollerné Mecséri Annamária áldozatos munkájának is – zsinórban hatodik éve érmesek a szellemi diákolimpián – egy bronzzal kezdték, amit három arany követett, tavaly ezüstig jutottak, és most újra bajnoki címet ünnepelhettek.

A Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium Péter Ábrahám, Baumgartner Balázs, Szabó Donát, Pintér Tamás összeállítású csapata – felkészítőjük Németh Attila – a negyedik helyen végzett. A nyolcadik feladatnál csupán egy pontra voltak a harmadik váciaktól, de nekik nem jött be az a feladat, ami a Kölcseynek nagyon – ezzel elúszott az esély a dobogóra.

A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium V–VI. korcsoportos (diák)olimpiai bajnokcsapata a Usain Bolt-féle győztes beállásban. Balról:
Kolozsváry Máté, Varga Gréta Janka, Dr. Hollerné Mecséri Annamária felkészítő, Tompa Dominika, Kovács Kornél Fotó: dr. Holler Péter

 

Vasárnapi döntő

A III–IV. korcsoportosok vasárnapi döntőjében a körmendi Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola és a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata képviselte Vas megyét. Dr. Hollerné Mecséri Annamária elmondása szerint – merthogy az Olcsai csapatát is ő készítette fel – az általános iskolások nehezebb feladatsort kaptak, mint az idősebbek. Már az első feladat (olyan olimpiai bajnokokat kellett megnevezni, akik egy olimpián legalább három érmet szereztek) kialakította az erőviszonyokat. Ebben is az Olcsai volt a legjobb (mint ahogy még másik nyolc feladatban is), és folyamatosan növelte előnyét. Végül Czetin Ákos, Dervalics Anna, Kocsis Botond és Kocsis Luca 17 ponttal gyűjtött többet az előző két tanév bajnokánál, az Őcsénynél – és a tavalyi ezüstöt aranyra váltotta.

Az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola bajnokcsapata (balról): Kocsis Luca, Dervalics Anna, dr. Hollerné Mecséri Annamária felkészítő, Czetin Ákos, Kocsis Botond Fotó: dr. Holler Péter

– Rengeteg munkát fektettünk a felkészülésbe, igen sokat készültünk, nagy csalódás lett volna, ha ennek nem lett volna meg az eredménye – értékelt dr. Hollerné Mecséri Annamária. – Mégis, szinte felfoghatatlan, hogy mindkét csapattal sikerült aranyat nyerni. A szellemi diákolimpiát 1999 óta rendezik, 2001 óta nemcsak a közép-, hanem az általános iskolásoknak is. Ez az első alkalom, hogy mindkét korosztályban ugyanannak a városnak a csapata diadalmaskodott. Történelmi siker ez.

De ezzel még nem volt vége az éremgyűjtésnek, hiszen a répcelakiak – Linter Dorka, Király Krisztián, Kiss Attila, Varga Dániel – is nagyon ügyesen szerepeltek, és magabiztosan szerezték meg a harmadik helyet.

– Ez már a negyedik év, hogy döntősök voltunk, egy hetedik, egy harmadik és egy hatodik hely után egy teljesen új csapattal lettünk ismét dobogósok. Nem is gondoltuk, hogy már most éremig juthatunk. De nagyon szorgalmasak a gyerekek, érdekli őket az olimpiatörténet. Nagyon büszke vagyok rájuk. És még csak hetedikesek, jövőre ismét megpróbálhatják – összegzett a Móra iskola testnevelője, a csapat felkészítője, Szabó Róbert.

A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola bronzérmes csapata. Balról: Tompa Andor zsűritag, Linter Dorka, Imre Géza olimpiai ezüst- és bronzérmes vívó, a zsűri elnöke, Király Krisztián, Kiss Attila, Szabó Róbert felkészítő, Varga Dániel Fotó: MDSZ

Végeredmény

III–IV. korcsoport: 1. Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola, Körmend 247 pont, 2. Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola 230, 3. Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 191. V–VI. korcsoport: 1. Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium 302 pont, 2. Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium 263, 3. Váci SZC Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma 248, 4. Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium 238.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!