Jól jön a bogrács és a mikró

2020.08.12. 07:00

Kedd óta a megye 74 településén szünetel a gázszolgáltatás

Szombathely, Sárvár, Kőszeg, Vép térségében összesen 74 települést érint a tegnap kezdődött gázszünet. Több családnál érdeklődtünk – eddig nem okozott különösebb fenn­akadást a gáz hiánya.   

Tóth Kata, Merklin Tímea

Szilágyi Tibor is időben elzárta a gázcsapot bozzai házukban Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Majtényi Zsoltné Szombathelyen a Rohonci út egyik házának nyolcadik emeletén lakik a családjával. Mivel a távhőszolgáltató jó előre bejelentette a gázszünetet, az asszony készült: már hétfőn megfőzött kétnapi ebédet. Egy tizenöt literes fazékban készített pörköltet tizenegy főre, mellé két kilogramm tarhonyát és három kilogramm lisztből nokedlit.

Majtényi Zsoltné Zsanett tizenöt liter pörköltet főzött két napra, tizenegy emberre Fotó: Cseh Gábor

A családi konyha működése így gáz nélkül is zavartalan, hiszen az ebédet mikrohullámú sütőben melegíti a gyerekeknek, azoknak, akik éppen leülnek ebédelni az asztalhoz kedden és szerdán, csütörtökön délben pedig már ismét tudja használni a gáztűzhelyt. Spagettit csinál majd, mert azt nagyon szeretik. A fürdésből lehet, hogy hideg vizes zuhany lesz, nyáron abból sincs probléma.

Kőszegen Németh János festőművész-rajztanárt kérdeztük:

– A meleg vizet gázbojleren keresztül kapjuk, hétfőn este ellenőriztem, éjfél körül még forró víz volt benne, ami másnapra meleg-langyos lett, azzal lehet tusolni, még ha nincs is gáz. A főzéshez korábban kaptunk egy elektromos vízforralót, abban levest is lehet készíteni. Legtöbbször ketten vagyunk itthon a feleségemmel. Két személyre főzni nem nehéz, de mindig több étel készül, mint amennyit elfogyasztunk. A maradék ételt gyakran lefagyasztjuk, melegíteni abból is tudunk. Mikrohullámú és szendvicssütőnk is van: délutánra vendégeket várunk, a gyerekek meleg szendvicset kapnak, már arra is felkészültünk, nem probléma a vendéglátás sem. Süteményt hétfőn készített a feleségem, Gabriella és az egyik lányunokánk: a rebarbarás-almás lepényből bárkit meg tudunk kínálni, aki betoppan hozzánk – hallottuk tőle. Visszatérve a gázszünetre: Németh János szerint jóval nagyobb problémát okozna egy kétnapos elektromosáram-zavar, hiszen minden család tárol a hűtőjében, mélyhűtőjében élelmiszert.

Kellemetlen ugyan, hogy szünetel a gázszolgáltatás, de a főzést és a fürdést is megoldják Szabó Szilviáék Bozzaiban.

A kétgyerekes családanya humorral ütötte el a kérdést: mint mondta, készültek erre a két napra, mégis túl gyorsan eljött a kiírt dátum, mondhatni, meglepetésként érte őket. A polgármesterük már régen közzétette az erről szóló értesítést a közösségi oldalon, amit aztán szórólapon is megkaptak. Egyáltalán nem estek kétségbe, mert bár a tűzhelyük a gázra van rákötve – a meleg vizet és a fűtést is gázzal nyerik –, de villanysütőjük van – abban és a mikróban is lehet sütni. Bár vasárnapról a vépi vírusűző össznépi főzésből még maradt halászlevük, nem kell nélkülözniük a friss ételt, és lehet, hogy a meleg vizet sem: vagy hidegben fürödnek, vagy nagy fazekakban melegítenek vizet a sütőben. Végszükség esetére ott vannak a vépi nagymamák, akiknél villanybojler van.

A vépi nagyszülő jelent megoldást a zuhanyozásra Bozzaiban Szilágyiéknál is: öt kilométert kell csak utazniuk a meleg vízért, ami a családfő szerint kibírható.

Szilágyi Tibor is időben elzárta a gázcsapot bozzai házukban Fotó: Unger Tamás

Napjában egyszer veszik majd igénybe ezt a lehetőséget. Gyerekeik, a négyéves Erik és a nyolcéves Gergő a héten táboroznak, ők ott esznek meleg ételt, és bár a sütőjük villannyal működik, nyáron nem melegítik feleslegesen a házat belül, inkább kint oldják meg a sütést, főzést bográcsban vagy grillen. Inkább most ne legyen gáz két napig – sokkal kellemesebb egy kis hideg víz nyáron, mint egy hideg lakás télen – ők így gondolkodnak a gáz­szünetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!