Az átkelés szabályai eddig is érvényben voltak

2018.10.25. 20:55

Teljes a bizonytalanság a határon

Rengeteg, feltehetően fals információ kering a hír nyomán, miszerint több határátlépési pont forgalmát is korlátozták az osztrákok. A helyszínen – a magyar-osztrák határon – megnéztük, hogy valójában mi a helyzet.

Lakosi Gabriella, Szalay Dávid

Skrapitsné Jurasits Ágnes szentpéterfai polgármester alig győzi a telefonokat: mindenkit megnyugtat

Fotó: Szendi Péter

Nagy volt az ijedtség Szentpéterfán is. Skrapitsné Jurasits Ágnes polgármester azt mondta: tegnap egész nap csörgött a telefonja, a helyiek tudni szerették volna, hogy igazak-e a hírek. A polgármester asszony mindenkit megnyugtatott: minden marad a régiben. Csak a buszok forgalmát korlátozzák az útszakaszon; ahogy eddig is. A település minden átkelője továbbra is nyitva áll az autósok, motorosok előtt is.

Pinkamindszenten is hasonló a helyzet, a neten keringő téves információkkal ellentétben mindenhol át lehet jutni Ausztriába. Csiszár István polgármester azt mondta, kamionok és buszok itt sem közlekedhetnek. Ennek viszont nem a határ az oka, egyszerűen túl szűk az út. Rönökön viszont nem lehet átkelni például személygépkocsival a Szent Imre herceg-templom melletti kis földúton. Ott eddig is csak gyalog, traktorral, kerékpárral vagy lovon lehetett volna közlekedni, erre már tábla is felhívja a figyelmet.

Hogy a káosz nagy, azt az is jelzi, hogy ottjártunkkor több határátkelési ponton is láttunk vasi rendőröket, akik állítólag szintén tájékozódtak a kihelyezett táblákról.

Hiteles információt a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján találtunk, ott ezt írták: „Felhívjuk az Ausztriába utazni kívánók figyelmét, hogy egyes kisebb határátkelőhelyeken – egy 2013-as, osztrák jogszabály következetesebb alkalmazása miatt – megszűnt a gépkocsival vagy motorkerékpárral való áthajtás lehetősége, melyre figyelmeztető táblák kihelyezésével hívják fel az utazók figyelmét. A táblák figyelmen kívül hagyása, az ezeken a határátkelőhelyeken történő áthaladás – kivéve a gyalogos és kerékpáros forgalmat, valamint a mezőgazdasági járművek forgalmát – pénzbírság kiszabását vonhatja maga után.”

Skrapitsné Jurasits Ágnes szentpéterfai polgármester alig győzi a telefonokat: mindenkit megnyugtat
Fotó: Szendi Péter

A minisztériumi honlapon a közlemény után található egy link, amely átvezet az osztrák autóklub, az ÖAMTC oldalára, ahol bővebb tájékoztatást találunk. Azt írják: a magyar-osztrák határátlépési pontok több mint felén hamarosan nem lehet autóval átkelni, a határforgalmat a nagyobb átkelőkhöz terelik. Aki pedig ezeket a szabályokat nem tartja be, akár 2180 eurós pénzbírsággal is számolhat. Az osztrák autóklub oldalán felhívják a figyelmet arra is, hogy nem új intézkedésről van szó, mert ezek a szabályok eddig is érvényben voltak – csak egyetlen tábla sem utalt a létezésükre. Annak pedig, hogy az említett táblákat – éppen most – kihelyezték, az az oka, hogy az osztrák kormány új rendeletet fogadott el az illegális migráció visszaszorítása érdekében. Tehát az intézkedés célja az, hogy áttereljék az autósforgalmat a nagyobb, jobban ellenőrzött határátkelőkre.

Az osztrák autóklub listája szerint a következő határátlépési pontok közelíthetők meg gépjárművel Vas megyében:

A Schachendorf és Bucsu közötti határátkelő a nap bármely szakaszában igénybe vehető – motorral, személyautó-

val, buszokkal és teherautóval is lehet közlekedni, utóbbi esetében nincsen súlykorlátozás sem. Ez ugyanúgy igaz a Rattersdorf – Kőszeg és a Heiligenkreuz – Rábafüzes határátkelőhelyekre is.

Vannak olyan átkelők, amelyeket buszok egyáltalán nem vehetnek igénybe, sőt teherautók is csak 3,5 tonnáig bezárólag, személyautókkal és motorkerékpárokkal viszont korlátozás nélkül átkelhetünk a nap bármely szakaszában. Ilyen a Rechnitz – Bozsok, Mo­gersdorf – Szentgotthárd, Eberau – Szentpéterfa, Deutsch Schützen – Pornóapáti határátlépési pont.

A Heiligenkreuz – Szentgotthárd, ipari parki határátkelőn járhatnak motorok, személyautók, buszok, teherautók is, nincsen súlykorlátozás, viszont van időkorlát: munkanapokon 7-től 19 óráig vehetik igénybe.

A listát úgy is értelmezhetjük, hogy a járművezetők csak a fent említett átkelőhelyeken mehetnek át Ausztriába. És mi van a többi vasi határátlépési ponttal? Ezt az osztrák külügyminisztériumtól kérdeztük, lapzártánkig nem kaptunk választ. A témára visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!