gyújtogatás

2018.06.05. 11:30

Templomtűz Kemenessömjénben – Nem csak ketten voltak a gyújtogatók?

Elképzelhető, hogy nem csak ketten vettek részt a gyújtogatásban. Elkeseredettség és összefogás a templomtűz után.

Budai Dávid

Szabó András alezredes, Herczeg Zoltán őrnagy

Fotó: Unger Tamás

Az ott élők szerint, már egy hete garázdálkodott a faluban az a hatfős, fiatalokból álló banda, akik szombaton felgyújtották a templom orgonáját. Állítólag napokkal korábban a településen található Berzsenyi-kastély parkettáján is tüzet raktak. Az elhagyatott épület kertjéből jól látható ösvény vezet ki egy kidöntött kerítésen át éppen a templom mellé. A fiatalok valószínűleg gyakran jártak erre, ezt mondják a helyiek és erről árulkodott egy a helyszínen eldobott sörösdoboz is. Ugyan a hírek csak két elkövetőről szóltak, úgy tudjuk, a gyújtogatás után többeket láttak elfutni a helyszínről. Ezt támasztja alá, hogy a templom előtti padok közül kettő egymás felé volt fordítva, amit egyrészt a nagy súly miatt ketten nehezen tudtak volna megtenni, másrészt pedig értelme sem lett volna.

Igaz, annak sem nagyon volt értelme, amit később elkövettek, ráadásul ahhoz, hogy a templomba bejuthassanak, két ajtón is keresztül kellett verekedniük magukat, amelyek közül az egyik egy fémrács. Miután a fiatalok bejutottak a templomba, felmentek a karzatra. Ott két orgona található, egy régi és egy új, amit egy évvel ezelőtt hozattak Egerből. A fiatalok ez utóbbi klaviatúráján raktak máglyát az egyházi énekek kottájából. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez idő tájt érkezett haza a munkából az egyik falubeli lakos. Ő a felüljáróról pont rálátott a templomablakra, ahol meglátta a pislákoló fényeket. Testvérével azonnal odarohantak, és a rendőrök kiérkezéséig ők tartották vissza azt a két fiatalt, akit később a rendőrök elfogtak. A srácok a szemtanúk szerint nem igazán voltak maguknál, állítólag nyugtatóra ittak alkoholt.

– Szombaton éjjel fél 1 után öt perccel telefonált az egyik falubeli, hogy ég a templom, azonnal odarohantam. Különösen szerencsés, hogy éppen akkor és éppen az a lakos ért haza a munkából, ha ugyanis ő nem veszi észre időben a tüzet, leégett volna az egész templom, mivel gyakorlatilag csak abból a szögből lehetett látni a fényeket, ahol ő állt, máshonnan nem. Amikor beértünk a templomba, láttuk, hogy lángol az orgona, és mivel csak a szentelt víz volt kéznél, azzal kezdtük meg az oltást – idézte fel Kurucz Attila polgármester, aki egyben a templom sekrestyése, a múlt szombat hajnalban történteket.

A katasztrófavédők hétfőn végezték el a tűzvizsgálatot, nagyjából egyszerre érkezünk velük a helyszínre. A templom ajtajai ezúttal nyitva voltak, mivel szellőztettek, és erre szükség is volt, mert már messziről érezni lehetett a jellegzetes füstszagot. Bent elkeserítő volt a látvány. A két éve teljesen felújított templom hófehér fala a karzat fölött most egészen fekete lett, a korom pedig folyamatosan hullik, láttuk ezt magunk is a padokon és egy ott felejtett miserenden, de erről panaszkodott Németh Zoltán plébános is, aki elmondta, éppen most érkezett vissza dr. Székely János püspöktől, aki mindenben támogatásáról biztosította. Az evangélikusok azt mondták, a misék idejére átengedik a templomukat, többen az országból pedig orgonát ajándékoznának a plébániának. Tegnap Soltész Miklós államtitkár is írt egy levelet, aki szintén együttérzéséről és támogatásáról biztosította a települést. Az emberek azonnal összefogtak az elkeserítő hírek hallatán.

– Ilyenkor sokan példás büntetést kívánnak és bosszút szeretnének, de nekünk most a jövőre kell koncentrálni, ezt mondtam a híveknek is a vasárnapi misén, amin ezúttal picit többen voltak a megszokottnál – mesélte a plébános.

Azt, hogy megbánták-e tettüket a gyújtogatók, nem tudni, az azonban mindenesetre beszédes, hogy állítólag a két elfogott fiatalból az egyikük öngyilkosságot kísérelt meg, miután kiengedték őket a rendőrségről. Úgy tudjuk, nagy mennyiségű gyógyszert vett be, ami miatt ki kellett mosni a gyomrát, de nem lett komolyabb baja. A polgármester szerint a legjobb büntetés az volna a fiataloknak, ha saját kezűleg segítenének a felújításban. Csakhogy a templom újrafestése nem lesz egyszerű feladat: az egész épületet fel kell állványozni, munkaerőt viszont minden bizonnyal nehéz lesz találni. Szerencsére a templomnak volt biztosítása, így a nagyjából 9 millió forintos kár megtérülésében lehet bízni.

Hogy a lelki sebek mikor hegednek be, az persze még kérdés. Falusi Ferenc esetében biztos hosszú időt vesz majd igénybe, ugyanis nemzedékek óta az ő családjából került ki a templom sekrestyése. Könnyek között mesélte el, hogy a most tönkretett orgonát hogyan emelték be egy évvel ezelőtt nagy gonddal a helyére, úgy, hogy egy karcolás sem lett rajta, erre most jön néhány fiatal és mindent tönkretesz. A faluban azért is nagy a felháborodás és az elkeseredés, mert sokan saját pénzüket ajánlották fel annak idején a templom felújítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!