Minden tönkrement a tűzben

2018.03.08. 20:03

A tetőtéri kandallóból csaptak fel a lángok, órákig küzdöttek a tűzoltók Szombathelyen

Leégett egy kétszintes családi ház felső szintje szerdán este a Márton Áron utcában. A lángokat még a Dolgozók útjáról is látni lehetett.

Tersztyánszky Krisztina

Csütörtök délelőtt még mindig erős füstszag terjeng a környéken. A ház emeleti erkélyéről vagy fél tucatnyi ember szórja az udvarra a törmeléket, az égett deszkákat, gerendákat. A tetőszerkezet helyén csak fekete csonkok merednek a magasba, az előkert tele üvegszilánkkal.

Bár a híradások arról szólnak, hogy megsérült a tűzben, a tulajdonos – szerencse a szerencsétlenségben – gyakorlatilag sértetlenül tudja irányítani a takarítási munkákat. Gumiller Ferenc, amióta az élettársa elhunyt, egyedül élt az 1992-ben közösen épített, igényes családi házban. Mutatja, csak a feje sérült meg egy kicsit, amikor ráesett egy cserép, azt kellett ellátniuk a mentőknek.

Elmeséli: szerdán este, csak úgy nosztalgiából begyújtott az emeleti nappali kandallójában – a lakás egyébként padlófűtéses. A szomszédos hálószobában nézte a tévét, amikor pattogásra, ropogásra lett figyelmes. Amikor a nappaliba lépett, már lángolt a padlás.

- Most is jól látni, hogy kifolyt az oldala a kéménynek – mutatja. – Valószínűleg a magas hőtől kilyukadhatott az öntvény kéménycső, kicsapott a láng, és a gerendák azonnal meggyulladtak.

Végződhetett volna rosszabbul is

A hetven négyzetméteres tetőtérben minden megsemmisült.

A lakásba lépve már a földszinten is a pusztulás jelei látszanak: az elázott mennyezetből csöpögő vizet különböző edényekkel próbálják felfogni, kevés sikerrel. Az emeleti nappaliban szinte semmi nem maradt épen, csak a szép, egyedi márványkandalló. A két kisebb szoba és a fürdő is használhatatlanná vált, a födém nyitva tátong, az elszenesedett gerendákból egyszerre száll még a füst és csöpög a víz. A cseréptető és a födém oltás közben bezuhant a helyiségekbe, ennek romjait lapátolják, takarítják most a munkatársak.

- A társammal építettük a házat, biztosításom nincs – mondja a tulajdonos. – A stukatúr égett, mint a zsír, innen mindent ki kell dobni. Mire elmentek a tűzoltók, ilyen lett. Öt-hat autóval jöttek, legalább harmincan dolgoztak, jó munkát végeztek. Nem őrajtuk múlott, hogy leégett.

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A tulajdonos hozzáteszi: végződhetett volna rosszabbul is. A kutya is megvan, kár bánkódni. Lépni kell tovább. Majd megkérdezi a tervezőt, mit lehet csinálni, mi maradhat, mit lehet újraépíteni.

A keskeny utca szemközti oldalán lakó hölgy még mindig az események hatása alatt van. Este a lakásban volt a kutya, és egyszercsak odafutott a bejárathoz, mint amikor érkezik valaki. Ahogy kinéztek az ablakon, azt látták, ég a Feri háza. Gyorsan elálltak az autóval, és így tett a károsult is, hogy helyet adjanak az érkező tűzoltóknak.

 

- Elképesztő hő keletkezett. A nyitott ablaknál olyan meleg volt, mintha a kandallónál álltunk volna – meséli. – Tehetetlenül néztük a pusztítást. Szerencsére a szél nem fújt, és a tűzoltók a helyzet magaslatán álltak, bár eleinte így sem bírtak a lángokkal. Kis idő múlva darus kocsit is hoztak, a kosarat átemelték a villanyvezetékek fölött, és felülről is oltottak. Hűtötték a szomszéd ház falát is, nehogy átterjedjenek a lángok.

Az ismerősök szerint Ferenc segítőkész, pozitív gondolkodású ember, jó szomszéd. Sok mindent átélt már, bíznak benne, hogy ezzel a tragédiával is megbirkózik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!