új konstrukció

2020.02.20. 07:00

Újraszervezik az ügyeletet? – Szeptember után már új rendszerben oldanák meg az ellátást

Szeptemberig kívánja működtetni a háziorvosi ügyeletet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Annak ellátásáról azután az önkormányzatnak már új rendszerben kell gondoskodnia.

Tömböly Ágnes

Közel tizennyolc év után szakadhat meg az együttműködés az önkormányzat és a mentőszolgálat között Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Az OMSZ arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy szeptember után nem kívánja tovább ellátni Szombathelyen a háziorvosi ügyeletet. Emellett jelentősen megemelték az ellátás költségét is – erről dr. László Győző alpolgármester (Éljen Szombathely!) beszélt múlt heti sajtótájékoztatóján. Megtudtuk: az OMSZ döntése az önkormányzat költségvetésének utolsó negyedévét érinti. Addig kell a baloldali városvezetésnek megoldást találnia egy új rendszer, egy új szakmai koncepció kidolgozására. Ennek részleteiről dr. László Győző egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Az alpolgármester annyit azonban elmondott, hogy a költségvetési tervben az utolsó három hónapra e célra 20 millió forintot különítenek el.

A jelenlegi ügyeleti rendszer egyébként 2002 óta üzemel. Lényege, hogy a mentők telephelyén, saját járműparkjukkal, szakembereikkel és irányító rendszerükkel, vállalkozóként dolgozó orvosok közreműködésével látják el a betegeket munkaidőn kívül, hétköznaponként délután négy és reggel nyolc között, a hétvégi napokon pedig huszonnégy órában.

Közel tizennyolc év után szakadhat meg az együttműködés az önkormányzat és a mentőszolgálat között
Fotó: Szendi Péter

Emlékezetes, hogy tavaly nyáron dr. Puskás Tivadar akkori polgármester (Fidesz-KDNP) tartott rendkívüli sajtótájékoztatót, miután az OMSZ levélben értesítette: felbontják az orvosi ügyeletre vonatkozó szerződésüket, és a három hónapos felmondási idő után már nem látják el a betegeket, forráshiányra hivatkozva. Kiderült, hogy 2018-ban megdrágult a finanszírozás, 16 millió forintos hiány keletkezett emiatt a mentőknél. 2019-ben ezért az eddiginél 32 millió forinttal kért többet az OMSZ a szerződésben foglalt feladatok ellátásért a várostól. Dr. Puskás Tivadar akkor hiába figyelmeztette erre a közgyűlés baloldali többségét, a költségvetés elfogadásakor a pluszösszeget nem tervezték be, ezért döntött úgy akkor az OMSZ, hogy felbontja az ügyeleti ellátásra vonatkozó szerződést. A balodali többségű közgyűlés a helyzet súlyosságát felismerve végül megszavazta a hiányzó 32 milliós forrást az OMSZ számára, így a helyzet rendeződött. Most úgy tűnik, hogy ez ideiglenesen történt így, hiszen szeptember után új konstrukcióban kell az önkormányzatnak az ellátásról gondoskodnia.

Az ügyben kerestük az OMSZ-t, azonban lapzártánkig nem érkezett válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!