Szemet kölcsönöznek

2019.08.31. 17:30

Vasi mentor is segít a gyengénlátók részére fejlesztett okostelefonos alkalmazás használatában

A vakok és gyengénlátók „látóvá” válhatnak átmenetileg annak az applikációnak a segítségével, amelyet a közelmúltban fejlesztett ki a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége. Jelenleg a nyilvános tesztidőszak zajlik, amiben több vasi érintett is részt vesz.

Tersztyászky Krisztina

Varga Olivér és Kocsis Tamás – és a jól használható alkalmazás

Fotó: Horváth Balázs

A távsegítő szolgáltatás lényege, hogy ha a látássérült okostelefonja kameráját egy célpontra irányítja, az applikáció összeköti őt a központtal, ahol az ép látású operátor megmondja neki telefonon, mit mutat a kép. Így leolvashatja a vízórát, vagy ellenőrizheti, mit szedett fel az utcán a vakvezető kutyája. A rendszerhez GPS is tartozik, így egy adott üzlet vagy házszám megtalálásában is segíthet.

A látássérültséget igazoló regisztrációt követően a vak vagy gyengén látó személy ingyenesen letöltheti az applikációt, amely mind IOS, mind androidos telefonon használható.

– Mintegy 470 millió forintos uniós pályázat tette lehetővé az éjjel-nappal elérhető szolgáltatás kifejlesztését – tudtuk meg Németh Orsolyától, a Távszem program referensétől. – A projektben nyolcszáz okostelefont is vásárolhattunk, amit a tagszervezetek létszámarányosan oszthatnak szét. Országszerte 22 mentor segít az applikáció telepítésében, használatának megtanulásában. Az operátorok háromszáz órás kiképzést kaptak, melynek fontos elemét adták az adatvédelmi és etikai ismeretek. Ott ugyanis, ahol személyes információk áramlanak két ember között, rendkívül fontos a titoktartás. A tesztidőszak eddigi tapasztalatai alapján a legtöbben dokumentumok, postai értesítők, névjegykártyák felolvasására kérték az operátort, de akadt olyan ügyfél is, aki azt szerette volna a kamerával megnézni, megérett-e a málnája.

A Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületénél a húsz éve vak Varga Olivér vállalta a mentori feladatokat. Ő talán az első volt a megyében, aki saját erőből megismerkedett a vakokat segítő okostelefonos alkalmazásokkal. A telefon, ha ügyesen használják, mindent felolvas, ami a kijelzőjén megjelenik, le lehet tölteni fényérzékelő vagy pénzfelismerő alkalmazást is. A mentorokat április és június között képezték ki, a résztvevők informatikai, kommunikációs és pedagógiai ismeretekkel gazdagodtak.

Varga Olivér és Kocsis Tamás – és a jól használható alkalmazás
Fotó: Horváth Balázs

Egy hónapig belső körben tesztelték a rendszert, a fejlesztők pedig kijavították az apróbb hibákat. A tagoknak jelezték, hogy hamarosan elérhető lesz a Távszem szolgáltatás, ennek ellenére eddig a megyében még csak mintegy tucatnyian regisztráltak. Pedig nem igényel több internetet, mint egy videohívás, nem szükséges hozzá nagy adatforgalmat tartalmazó telefon­előfizetés.

Kocsis Tamás máris kalandos tapasztalatokat tudhat maga mögött. Előfordult, hogy autó rendszámát kérdezte az operátortól, máskor egy kimúlt állat tetemét fedezte fel a kamerával a távolról segítő személy.

– Megkérdezhetjük, hogy milyen színű ruhát választottunk ki felvételre, tanácsot azonban már nem ad az operátor – hangsúlyozza Olivér. – Ha fel akarok venni egy hupilila nadrágot egy narancssárga pólóval, akkor sem nyilvánít véleményt, ahogy a bírósági papírokat sem értelmezi. A szolgáltatás csak a látást pótolja, tudást nem ad.

Azt gondolhatnánk, hogy a Távszem inkább a magányos látássérülteknek jelent segítséget. Beszélgetőtársaim megcáfolnak: hiába él valaki családban, általában akkor történik valami, amikor éppen nincs a közelben látó személy. Elég, ha otthon leesik egy gyógyszer, vagy a vonaton elbóbiskol az utazó, és máris jól jön a „telefonos segítség”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!