Becsületrendet kaptak a franciák

2018.07.18. 18:42

A Szajna partján és Zágrábban is népünnepély várta az oroszországi hősöket

A francia és a horvát fővárosban is elképesztő tömeg várta az oroszországi világbajnokságról hazatérő nemzeti tizenegyeket. A világbajnok Didier Deschamps együttese megkapta a Becsületrendet.

Pum András

Zágrábban hatalmas tömeg várta Modricékat

Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic

Párizsban a repülőgépből elsőként – kezében a világbajnoki kupával – a csapatkapitány Hugo Lloris kapus és Didier Deschamps szövetségi kapitány szállt ki a repülőtér alkalmazottainak üdvrivalgása közepette. A négy kilométer hosszú Champs-Elysées-n – ahol a korábbi incidenseket követően mintegy kétezer rendőr biztosította a népünnepélyt – a játékosok egy nyitott tetejű buszból üdvözölték a tűző napon órák óta őrjöngve várokozó, nemzeti színű zászlókat lengető és a francia himnuszt, a La Marseillaise-t éneklő szurkolókat. Szinte napra pontosan úgy, mint húsz évvel ezelőtt az akkori világbajnok válogatott tagjait, amelynek csapatkapitányként tagja volt Didier Deschamps is.

A Champs-Elysées környékén több metróállomást lezártak és a felszínen is korlátozásokat vezettek be, kizárólag gyalogosan lehetett a környéken közlekedni, miután húsz évvel ezelőtt az ünneplő tömegbe két autós belehajtott, egy ember meghalt és 160-an megsérültek.

A válogatottat a népünne­pélyt követően az elnöki rezidencián, az Elysée-palotában fogadta az államfő és felesége, Brigitte Macron, akik vasárnap este a moszkvai Luzsnyiki stadionban szurkoltak a válogatottnak a döntőben, amelyet Franciaországban több mint 19 millióan követtek a televíziók képernyői előtt és több millióan a szurkolói zónákban, valamint a kávéházak, bárok kivetítőin.

A franciák védője, Varane emeli magasba a vb-trófeát
Fotó: MTI/EPA pool/Eric Feferberg

A kormány tagjai és világ-, illetve olimpiai bajnok sportolók mellett a játékosok hozzátartozói és csaknem kétezer hátrányos helyzetű gyerek, valamint azon elővárosi sportklubok fiataljai kaptak meghívást az Elysée-palota kertjében rendezett fogadásra, amelyekben a francia válogatott többségében bevándorló származású tagjai kezdték sportkarrierjüket. Az elnöki hivatal bejelentette: mind a 23 játékos megkapja a legmagasabb francia állami elismerést, a Becsületrendet, de azt egy későbbi időpontban, ősszel adják majd át.

Franz Beckenbauer is gratulált Didier Deschamps-nak a francia labdarúgó-válogatott világbajnoki címéhez, és ahhoz, hogy most már szövetségi kapitányként is a csúcsra ért. A 49 éves francia szakember a brazil Mario Zagallo és Beckenbauer után a harmadik, aki játékosként és kapitányként egyaránt vb-győzelmet ünnepelhetett.

– Üdv a klubban. Most már hárman vagyunk. Talán valamikor találkozhatnánk – mondta Beckenbauer.

Zágrábban hatalmas tömeg várta Modricékat
Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic

A vesztes félnél sem volt éppen szomorú a hangulat, sőt. Noha a horvát válogatott vereséget szenvedett a döntőben, Modricékat Zágrábban győzteseknek kijáró fogadtatásban részesítették. A válogatott hazatérését a legtöbb horvát tévécsatorna élőben közvetítette, emiatt elmaradtak a délutáni és az esti híradók. A tömeg miatt a válogatottat szállító autóbusz csak lépésben tudott haladni. A mindössze 22 kilométer hosszú utat több mint öt óra alatt tette meg.

Eközben százezrek vártak a focistákra a főtéren és a környező utcákban is a tikkasztó melegben. Sokan víz és élelem nélkül maradtak, a tűzoltók lajtos kocsikból osztották az ivóvizet, a mentők ötszáz esetben nyújtottak segítséget ájult, kimerült embereknek. A válogatott meglátogatta azokat a tűzoltókat, akik éppen a horvát–angol meccset nézték, amikor hirtelen megszólalt a vészjelző, és így lemaradtak az elődöntőről. A játékosok, Zlatko Dalic szövetségi kapitány és a stáb egy órát tartózkodtak a színpadon, megköszönték a szurkolók támogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!