vendégek

2019.06.27. 21:02

Hagyományőrzés a Rajczy családdal

Argentínából érkeztek vendégek a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesülethez. Az egyetlen szombathelyi születésű olimpiai bajnok, dr. Rajczy (Rasztovich) Imre kardvívó Katalin lánya és férje, Honfi János a magyarországi családi ágat képviselő Rasztovich Péterné társaságában a vasi hagyományőrzőknél tett látogatást.

Vas Népe

Az emléktábla előtt (balról): Rasztovich Péterné, dr. Tóthné Pászli Erzsébet, az egyesület titkára, Gál László, az egyesület elnöke, Honfiné Rajczy Katalin, Honfi János Fotó: Halmay OHE

Rövid Fő téri séta után – ott működtette ügyvédi irodáját a nagyszerű kardvívó édesapja – a premontrei gimnázium kapuja előtt megállva Vass Béla tanár úrra emlékeztek jó szívvel a vendégek. Ő szerettette meg az ifjú Rajczyval a vívást, és neki köszönhetően 18 évesen megnyerte a szombathelyi vívóbajnokságot. A séta a Szily János utcai szülői háznál ért véget, ahol a családtagok a Halmay Egyesülettel és a Szombathelyi Vívóakadémia Sportegyesülettel megkoszorúzták dr. Rajczy Imre olimpiai bajnok vívó emléktábláját.

Az olimpiai baráti kör klubhelyiségében Horváth Vilmos egyesületi elnök köszöntötte a földgolyó déli féltekéről érkezett vendégeket, majd a pontosan egy éve elhunyt Rasztovich Péterről emlékeztek meg. Aztán a vendégek meséltek. Arról, hogy Rajczy Imre az emigrációban is büszke volt szombathelyi származására, mindig derűs arccal idézte fel fiatalságának felejthetetlen élményeit. Itt kötött a vívással örök barátságot, de pályafutása már a BEAC színeiben teljesedett ki. A Pázmány Péter Tudományegyetemen jogot tanuló fiú Gerentsér László tanítványaként a legmagasabb szintre küzdötte fel magát. 1936-ban, a berlini olimpián Rajczy Imre a kardcsapat tagjaként aranyérmet nyert.

Az emléktábla előtt (balról): Rasztovich Péterné, dr. Tóthné Pászli Erzsébet, az egyesület titkára, Gál László, az egyesület elnöke, Honfiné Rajczy Katalin, Honfi János Fotó: Halmay OHE

A Horthy-érában betöltött funkciói miatt nem maradt más választása, mint az emigráció. 1945-ben feleségével és két gyermekével elhagyta Magyarországot, majd Argentínában telepedett le. Rajczy Imre új, választott hazájában sem tétlenkedett. Újra versenyképessé tette az argentin kardvívást. Az argentin kardválogatott edzőjeként, majd az Argentin Olimpiai Bizottság titkáraként dolgozott, ő vezette 1956-ban a Melbourne-i olimpián a hivatalos argentin delegációt. Minden magyar ügyet teljes szívvel támogatott. Az anyanyelvüket kifogástalanul beszélő Rajczy Katalin és férje az argentin magyar kolónia életéről is beszámolt. A fővárosban mintegy száz magyar család kapcsolódik be rendszeresen a különböző szervezetek életébe. A mindenki számára emlékezetes est során Woki Zoltán, a Halmay Egyesület tagja elmesélte, hogyan találkozott véletlenül, munkájából adódóan Americo Rajczyval, az olimpiai bajnok kardvívó fiával, mely találkozás megalapozta a mai napig tartó baráti kapcsolatot a Rajczy családdal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!