Statisztika

2021.07.07. 07:00

Tizenhárman az Eb-n – A labdarúgó NB I. holtversenyben az élen végzett

Hat NB I-es klub 17 labdarúgója öt különböző ország színeiben vehetett részt az Európa-bajnokságon.

Pum András

Az Eb-re öt különböző válogatottban 17 labdarúgót küldő NB I-nél régiós összevetésben, a szomszédos országok bajnokságai közül csak az ukrán élvonal adott több játékost (19) a tornára, de a pályára lépők számában nincs különbség a két ország között.

Az ukrán Premjer Ligából ugyanúgy 13 játékos szerepelt az Eb-n, mint az NB I-ből. A 17 NB I-es játékos közül a magyar válogatott két cserekapusa, Dibusz Dénes és Bogdán Ádám, valamint Bolla Bendegúz és Hahn János nem játszott. A magyar válogatottban Botka Endre az itthon játszók közül egyedüliként végig a pályán volt (270 perc), rajta kívül Fiola Attila (266 perc) kezdett minden magyar mérkőzésen, a szintén háromszor játszó Loic Nego (204 perc) és Lovrencsics Gergő (97 perc) egymást váltotta a jobb szélen. A többiek közül csak a kétszer is becserélt Nikolics Nemanja (66 perc) kapott hosszabb szerepet, Cseri Tamás (14 perc), Sigér Dávid (12 perc) és Varga Roland (2 perc) csak epizodista volt. Az öt NB I-es légiós közül kettő, a szlovák Róbert Mak (FTC) és az északmacedón Viszar Musz­liu (Mol Fehérvár) játszott csapata minden mérkőzésén.

A finn Nikolai Alho (MTK) és az északmacedón Kire Risztevszki (Újpest) minimális lehetőséget kapott, az első, hollandok elleni mérkőzésén megsérült és 13 perc után lecserélt ukrán Olekszandr Zubkov (Ferencváros) számára hamar véget ért a torna. A magyar élvonal játékosainak nevéhez egy gól – Fiola találata a franciák ellen – és egy öngólt eredményező lövés (Mak lövése után a lengyel kapus, Szczesny hátáról pattant a labda a kapuba) fűződik. Ehhez hasonló számokat produkáltak az ukrán és a horvát bajnokságból érkezők is.

Kiemelt képünkön: Fiola remekül futballozott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!