Vönöck

2015.11.03. 15:08

Fiatalok vigyáznak a hősökre - Török Ferenc pilóta sírját fogadták örökbe a vönöckiek

Vönöck - Ifj. Török Ferenc háborús hős sírját fogadta örökbe a vönöcki közösség. Az a céljuk, hogy a Puma vadászrepülő ezred hadnagyának emlékét örökre megőrizzék.

Cseszkó Tamás

- Több éve tartó együttműködés aktív példái azok a síremlék-felújítások, emlékhely-kialakítások, megemlékezések, kiállításmegnyitók, amelyek a két világégés Vas megyei vonatkozású személyeinek, eseményeinek igyekeznek méltó emléket állítani - mondta Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. igazgatója Vönöckön, Török Ferenc repülős hadnagy sírjánál. Fülöp András cserkész nemrég ugyanis komoly kezdeményezéssel állt elő, amelynek részeként az egyes településeken található hősi halottak felújított síremlékét adják örökbe egy-egy közösségnek. Ők pedig vállalják, hogy ezentúl azt ápolják, gondozzák, s az ott nyugvó hősökről méltó módon megemlékeznek. Így tettek a vönöckiek is, ahol a helyi óvodások és a kemenesmagasi általános iskola diákjai ifj. Török Ferenc repülő hadnagy sírját fogadták örökbe. Ifj. Török Ferenc repülő hadnagy húszévesen, élete teljében akkor lett vadászrepülő pilóta, amikor nem a békés kék eget kellett uralni a Magyar Királyi Légierőnek, hanem a sokszoros túlerőben lévő ellenséggel kellett szembeszállni. A fiatal hadnagy a kassai repülőakadémia elvégzése után a legendás Puma vadászrepülő ezred kötelékébe került. Igazoltan több légi csatában kerekedett felül Magyarország légterének védelmében. 1944. december 4-én egy nagyjavításon átesett Messerschmidt 109-es vadászrepülőgépet kellett próbaútra vinnie, azonban a jegyzőkönyv tanúsága szerint a dugattyú meghibásodott, a gép motorja leállt, és vészes magasságtévesztésbe kezdett a Vas megyei Kenyeri településhez közeli légtéren. Török Ferenc nem az életét mentette, hanem az alatta lakó település polgárait, ezért a gépet kimanőverezte onnan. A repülő már nem tudott leszállni, katapultálásra sem maradt elég idő, a gép Vönöck közelében lezuhant, a hős pilóta pedig szörnyethalt.

- A huszadik század tanúi után a huszonegyedik század Vas megyei magyarjainak kell továbbvinni az ősök örökségét. Példát kell vennünk az önfeláldozásukról, becsületességükről, kötelességteljesítésükről és hazaszeretetükről, és kellenek olyan helyek, ahova elzarándokolhatunk erőt meríteni. Ez az oka, hogy ma tisztelgünk Török Ferenc repülő hadnagy előtt, aki a saját élete védelme helyett a haza légterét helyezte előtérbe - hangsúlyozta Ágh Péter. Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy a pilóta neve, hősiessége talán el is veszett volna egyszer, ha Vönöck önkormányzata, a 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda, a Vas Megyei Temetkezési Kft., a Visegrádi Szent György Lovagrend és a 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat nem kezdeményezte volna a sír örökbefogadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!