Vörösiszap

2010.10.06. 16:25

Címlapján számolt be a be a vörösiszap-tragédiáról a The New York Times

A címlapján, a fejléc alatt közölt fotóval harangozta be a magyarországi vörösiszap-tragédiáról szóló beszámolóját szerdai számában a The New York Times. A lap és az USA Today bemutatta azokat a légifelvételeket, melyeket az MTI zalai fotósa, Varga György készített.

MTI

 Magyarország rendkívüli állapotot hirdetett a mérgező ár miatt - hangzott  az induló címlapfotó alatt elhelyezet cím, amely a lap nyolcadik oldalas, részletes tudósítását harangozta be. Az első oldalon közölt, egysoros összesítés szerint a mérgező gyári iszap több kisvárost elöntött, négy ember halálát okozva és 120 személynek sérüléseket okozva.
   
 A The New York Times címlapjának induló, négyhasábos felvételét az MTI fotóriportere, Mohai Balázs készítette. (A legtöbb amerikai napilap hat hasábon tördeli a cikkeket.)
   

A lap belsejében publikált - két fotóval és két térképpel illusztrált - fél oldalas tudósítását Prágában keltezték, de azt a lap Berlinben, Rómában és Washingtonban dolgozó munkatársainak jelentései megtámogatták.

Az amerikai újság tényszerű beszámolójában az ismert  magyarországi tényekhez és európai véleményekhez hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége a vörösiszapot nem tartja  sem mérgező, sem pedig rákkeltő anyagnak. Annak ellenére sem, hogy a salakanyag nyomokban gyakorlatilag a Föld kérgében előforduló összes elemet tartalmazza.
   
A USA Today az AP amerikai hírügynökség budapesti tudósításának fél újságoldalas tudósítását nyomtatta ki, Magyarország iszapkatasztrófa ellen küzd címmel, több fotó kíséretében.
   
A USA Today és a The New York Times is felhasználta azokat a drámai légi felvételeket, amelyeket Varga György, az MTI zalai fotóriportere készített. 


   
A The Wall Street Journal a címlapján az Egyesült Államok és világ legfontosabb eseményeit összegző kishír-összeállításában négy sorban összegezte a történteket, majd a 14. oldalon budapesti tudósítását közölte öt hasábon, egy fotó kíséretében. 

A The Washington Post 12. oldalán A mérgező áradás következményei címmel négyhasábos, Devecseren készült fotót közölt, kétsoros képaláírásban összegezve a történteket. A The Washington Times egy három és fél hasábos, szintén devecseri AP-fotót publikált, s Ökológiai katasztrófa címmel, és fél hasábos fülszövegben ismertetette a legfontosabb tényeket.
   

A katasztrófáról keddi híradásaiban és internetes híroldalain az ABC, a CBS, a CNN, a Fox News a NBC is beszámolt. A világhálón közzétett szöveges kiadásaikban a vezető amerikai televíziók szerdán arról is hírt adtak, hogy az ügyben vizsgálatot indított a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!