Vörösiszap

2010.10.26. 17:15

Újabb védőgát megépítéséről döntött a megyei védelmi bizottság

Újabb védőgát megépítéséről döntött kedden a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság; a Magyar Kármentő Alapba eddig befolyt 710 millió forint hét százalékát azonnali támogatásra használhatják fel az érintett településeken lakók életfeltételeinek biztosítására - tájékoztatta Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés fideszes elnöke, a bizottság vezetője az MTI-t.

MTI

Az újabb biztonsági gát a vasúti forgalom újraindításához szükséges, az úgynevezett kettes gát a vasutat fogja védeni - mondta Lasztovicza Jenő, hozzátéve, hogy a gát alapozása szerdán kezdődhet el. A tervek szerint a munkát november 15-ig folytatják, vagy ameddig az időjárás engedi.
   
A védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy felszólították a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t: jelöljön ki új tározót, ahová a vörösiszappal szennyezett földet és a bontásra váró házak törmelékét szállítani lehet, mert a VI-os kazetta a hét végéig telítődik.
   
Lasztovicza Jenő elmondta, hogy hét taggal megalakították a Magyar Kármentő Alap forrásainak felhasználását felügyelő kármentő bizottságot.
   
A testület elnöke Lasztovicza Jenő lett, tagjai az érintett települések - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - polgármesterei, Zsédenyi Imre megyei főjegyző, Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese. A kormányrendelet által meghatározott prioritásokon túlmenően nemcsak a lakhatás megoldására javasolják a pénzek felhasználását, hanem azt szeretnék, hogy az iszapáradat által megsemmisült tüzelőanyagok pótlására is lehessen pénzt igényelni a lakosságnak.
   
A Devecserben ülésező védelmi bizottság arról is döntött, hogy a katasztrófa sújtotta településeken mindenszentek napja alkalmából október 29-én 16 órától - fokozott rendőri jelenlét mellett - feloldják a közlekedési tilalmat, hogy az emberek megközelíthessék a temetőket, illetve a szükséges munkálatokat a jelenleginél visszafogottabban végzik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!