Vörösiszap

2010.10.07. 20:30

Vörösiszap-katasztrófa: Magyarország segítséget kért az EU-tól

Magyarország segítséget kért az Európai Unió katasztrófavédelmi szolgálatától a vörösiszapömlés miatt keletkezett környezeti szennyeződés megszüntetése érdekében - közölték csütörtök este Brüsszelben.

MTI

Eszerint a magyar hatóságok 19 óra 36 perckor sürgős segítséget kértek: azonnali szükségük van 3-5 olyan szakemberre, aki jelentős helyszíni tapasztalatokkal rendelkezik mérgező iszap kezelésében, ártalmatlanná tételében, a környezeti károk csökkentésében.

Az unió katasztrófavédelmi megfigyelő és információs központja (MIC) a katasztrófa hétfői bekövetkezte óta szoros kapcsolatot tart a magyar hatóságokkal - olvasható az Európai Bizottság által kiadott közleményben. A központ a magyar kérést azonnal továbbította a katasztrófavédelmi szolgálatban együttműködő tagállamokhoz. A 2001-ben létrehozott szolgálatban a jelenleg 27 EU-tagország mellett Horvátország, Izland, Liechtenstein, valamint Norvégia is benne van.

A brüsszeli bejelentés szerint rövidesen számítanak a felajánlásokra.
   
Krisztalina Georgieva katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes EU-biztos nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Magyarországot környezeti katasztrófa sújtotta.
   
"Az ilyen szerencsétlenségek nem állnak meg az országhatároknál, és összetett európai válaszlépések jelenthetik a leghatékonyabb segítséget. A szükség ezen pillanatában felszólítom az összes EU-tagállamot, hogy adjon nagylelkű választ Magyarország kérésére" - ismertette Georgieva szavait a brüsszeli közlemény.
   
A szabályok szerint az igényelt segítség költségeit a kérvényező ország viseli, de általában - szolidaritásból - a résztvevő országok részben vagy teljesen állják a költségeket.
   
Értesülések szerint Georgieva október 18-án Magyarországra készül, de ezt a látogatását még a katasztrófa előtt vették tervbe.

OLDALTÖRÉS: Sajtóközpontot állítanak fel Kolontáron - útban vannak az újságírók

 

 

 

Sajtóközpontot állítanak fel Kolontáron - útban vannak az újságírók

Sajtóközpontot állít fel a katasztrófavédelem a vörösiszap-lavina által sújtott Kolontáron dolgozó hazai és külföldi újságírók számára - közölte Dobson Tibor ezredes csütörtökön az MTI tudósítójával.

A kárfelszámolás helyszíni szóvivője elmondta, hogy péntek reggeltől az újságírók, a fotóriporterek és a tévéstábok csak szervezett formában, egy nap három alkalommal, felügyelet mellett juthatnak be az iszappal elöntött utcákba és a házak közé, de a sajtóközpontban folyamatos tájékoztatást kapnak. A sajtó képviselőinek egy sátrat is felállítanak a polgármesteri hivatallal szemben, a templomdomb mellett. 
A korlátozást azzal indokolta a szóvivő, hogy a sajtó csaknem száz munkatársának jelenléte akadályozza a kárfelszámolási munkálatokat, a gépjárművek forgalmát, továbbá fokozott a balesetveszély.  Dobson Tibor az újságírók megértését kérte.

Az elmúlt négy napban a televíziós stábok és az újságírók korlátozás nélkül dolgozhattak a megnyitott utcákban.

Védelmi bizottság: minden területen elkezdődött a mentesítés

Minden területen elkezdődött a kármentesítés, a munkálatok pedig már sokkal szervezettebben zajlanak, mint az előző napokban - mondta Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke a testület ülése után csütörtökön az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a szükséges gépeket, eszközöket sikerült beszerezni, így a belterületeken négy napon belül végeznek a kármentesítéssel. A vörösiszappal szennyezett külterületeken érintett csaknem 1000 hektárnyi talaj mentesítéséhez péntekre kapnak szakértői jelentéseket. Hangsúlyozta: sok olyan terület van, amelyre kerekes járművel nem lehet eljutni, csak repülővel. A hatósági engedélyek és a szakértői vélemények birtokában a védelmi bizottság holnap hoz döntést, hogy milyen anyagokkal és eszközökkel kezdődhet meg a területek helyreállítása, semlegesítése. 

Lasztovicza Jenő arról is beszámolt, hogy a közművek nagy részét már helyreállították, Devecser mélyebben fekvő részén dolgoznak a gázszolgáltatók szakemberei, ahol a konvektorokat a bekerült iszaptól kell megtisztítani. A polgármesterek tájékoztatása szerint a százezer forintos gyorssegélyt Kolontáron mindenki fel tudta venni, és Devecserben is megkapta a lakosok egy része.
   
A védelmi bizottság döntése alapján a kármentesítés minél hatékonyabb és gyorsabb végrehajtása érdekében lezárták a Kolontárról Devecserre vezető utat. A munkálatok idejére lezárták továbbá Devecserben a Hunyadi, Szent Imre, Batthyány és Móricz Zsigmond utcát. A lezárt útszakaszokra csak a kármentesítésben résztvevő munkagépek, a hatóságok autói, valamint az ott lakók hajthatnak be.
   
A kármentesítés nagy erőkkel folyik az iszapáradat sújtotta területeken. A katasztrófavédelem és a polgári védelem munkatársai házról házra járják a kárt szenvedett ingatlanokat, összegyűjtik és elszállítják az iszapot, a szennyezett, illetve megrongálódott ingóságokat. A kármentesítésben résztvevők számítanak a házak lakóinak segítségére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!