Vörösiszap

2010.10.13. 15:17

Vörösiszap-tragédia: egyre ködösebb, ki felelt a gát épségéért

Az Index hírportál szerdai cikke szerint a kormányzat környezetvédelmi szakemberei cáfolnak minden olyan hiedelmet, amelyek szerint a Mal Zrt. katasztrófát okozó tározójának műszaki állapotát a környezetvédelmi hatóságnak kellett volna ellenőriznie.

MTI

Illés Zoltán államtitkár azt állítja, a gát állapotfelmérése valójában a közigazgatásilag érintett település jegyzőjének feladatkörébe tartozott, s ennek megfelelően az elöntött Devecser építési hatósága felelt volna a bedőlt 10-es kazetta állapotáért.

A Mal Zrt. vezetői "hazudtak", amikor azt mondták, hogy a környezetvédelmi hatóság megvizsgálta és rendben találta a bedőlt 10-es zagytározó kazetta gátjait - állította az Indexnek Illés Zoltán.

A környezetvédelmi államtitkár álláspontja szerint a felügyelete alá tartozó Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyeletnek most és korábban sem volt feladata, hogy az illetékességi területén található ipari létesítmények építményeinek szerkezeti stabilitását, "állékonyságát" vizsgálja, így statikai vizsgálatot a vörösiszap-tragédiát okozó, 2000 körül beindított 10-es tározón sem végeztek.

Az ilyen típusú vizsgálatok az adott település elsőfokú építési hatóságának feladatkörébe tartoznak - mondta az államtitkár, leszögezve, hogy a tározó esetében a közigazgatásilag illetékes jegyzőnek kellett volna ezeket a méréseket elvégeznie.

Illés Zoltán azt azért hozzátette, szerinte a katasztrófáért egyik önkormányzat sem hibáztatható, a baj oka leginkább a hatáskörök rossz kiosztásában keresendő. Az államtitkár szerint a hatásköri zavarok odavezetettek, hogy a tározó falát senki sem ellenőrizte. Erre nincsenek meg az eszközök egyik hazai település önkormányzatában sem. Illés Zoltán szerint a megoldás az lenne, ha a feladatot az államra ruháznák át, ugyanúgy, mint az árvízi védekezés esetében a gátak építményeinek műszaki felügyeletét is.

Kedden az államtitkáréhoz hasonló tartalmú nyilatkozatot tett az InfoRádióban az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója is. A posztra Illés Zoltán által szeptemberben kinevezett Csepregi István szerint a tározót működtető cégnek kell "önellenőrzés formájában" évente a gátak állapotát vizsgálni. A felügyelőségnek csak az erről szóló írásos jelentéseket kell átnéznie a hatósági vizsgálat során.

Az Index szerint Csepregi István egy nappal a gátszakadás után már beszélt a szeptember 23-án elvégzett éves vizsgálatról, amelyet a Közép-dunántúli Felügyelőség abszolvált. A főigazgató akkor még nem vonta kétségbe a környezetvédelmi hatóság illetékességét a tározó műszaki állapotával kapcsolatban, csak annyit mondott, hogy a hatóság utoljára 2006 márciusában adott üzemeltetési engedélyt a Malnak, ami 2011. február 28-ig érvényes. A pár nappal azelőtti vizsgálatról pedig azt nyilatkozta, hogy semmilyen problémát nem találtak.

A Közép-dunántúli Felügyelőség honlapján közzétett sablonjelentésből nem derül ki, mire terjedt ki a vizsgálat, az azonban biztos, hogy a hatóság helyszínre küldött képviselője, Bíró Attila semmilyen további intézkedést nem tartott szükségesnek. A jelentésen, ahogy ez a felügyelőségen szokás, Zay Andrea, a Közép-dunántúli Felügyelőség igazgatója és Moldován János felügyeleti igazgatóhelyettes neve is szerepel - olvasható a cikkben.

Az internetes lap szerint ha Illés Zoltán állításai beigazolódnak, és a Mal Zrt. zagytározóinak ellenőrzése valóban jegyzői feladatkörbe tartozott, akkor a cég területén nem is egy település építési hatóságának kellett volna ügyködnie.

Az Index információi szerint a Kolontárt elöntő, tíz éve üzemelő tározó a település közigazgatási területén van, így a területileg illetékes és az iszapömlés által szintén sújtott Devecser város önkormányzata lett volna - Illés Zoltán álláspontja szerint - a statikai vizsgálatok felelőse. A leomlott falú 10-es kazettával egybeépített 9-es tározó az önkormányzatok feltételezése szerint Ajka és Kolontár közös fennhatósága alá tartozhat, más régebbi tározók pedig Ajka közigazgatási területén találhatóak.

Az érintett önkormányzatokban nem kívánták kommentálni Illés Zoltán felvetését. Az azonban kiderült, hogy az önkormányzatok sosem végeztek állagfelmérést a tározókon, sőt ezekről a létesítményekről pontos dokumentáció sincs a birtokukban. Eddig mindenütt úgy tudták, hogy a "vörösiszap-tározó és -ülepítőként" definiált kazetták az "egyéb speciális épületek" kategóriába sorolandók, ezért azok teljes körű ellenőrzése a vízügyi és környezetvédelmi hatóság feladatkörébe tartozik.     Ajka például adott ki építési és műszaki engedélyeket a Mal Zrt. számára, de azok többnyire műhelyek létesítésére szóltak - írja az Index.

A bíróság szabadlábra helyezte a Mal Zrt. vezérigazgatóját

A Veszprémi Városi Bíróság szerdán elrendelte Bakonyi Zoltánnak, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatójának azonnali szabadlábra helyezését - mondta  Bánáti János, a vezérigazgató jogi képviselője újságíróknak a bíróság épülete előtt.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte előzetes letartóztatását. Bakonyi Zoltánt az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsították meg.     

Bánáti János közlése szerint a bírósági döntés fő indoka az, hogy a bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg az eljárás ezen kezdeti szakaszában. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!