Vörösiszap

2010.11.21. 14:11

Iszapömlés - Csaknem háromszázan igényelték a lakóépületeken kívüli káruk megtérítését

Devecserben 225 család és 69 vállalkozás nyújtotta be azt a kárigény-bejelentőlapot, amelyen a nem lakóépületekben keletkezett káraik enyhítését kérhetik a vörösiszap-katasztrófa károsultjai - tájékoztatott Muhoray Árpád vezérőrnagy, az újjáépítési kormányzati koordinációs központ parancsnoka vasárnap.

MTI

A kormány a veszélyhelyzet során a nem lakóépületekben keletkezett károk enyhítésére támogatja a háztartási ingóságok pótlását  - ingatlanonként 500 ezer forint értékhatárig - és személyenként 200 ezer forintig készpénzben az ingatlanba bejelentettek ruhaneműinek pótlását - áll a kormányrendeletben.
   
Az október 4-én bekövetkezett katasztrófa során az ajkai zagytározóból kizúdult lúgos vörösiszap 297 házat öntött el Devecserben, a szakértők 225 ingatlant javasoltak bontásra.
   
Az újjáépítési kormányzati koordinációs központ jogi munkacsoportja vasárnap is folytatta az egyeztetést a lakossággal, s az eddigi összesítés szerint a három településen 43 család igényelte új lakás építését, 33-an költöznének használt ingatlanba a településeken, három tulajdonos a meglévő ingatlanának felújítását kérte és 57 család további gondolkodási időt kért - mondta Muhoray Árpád.
   
Hozzátette: a jogi munkacsoport 239 kárhelyszínt vett nyilvántartásba, és a vasárnapi összesítése szerint ebből 205 Devecserben, 34 Kolontáron található. Egy kárhelyszín egy ingatlant jelent, ezért a tervek szerint a Belügyminisztérium által kijelölt jogászok jövő hét szerdáig minden károsulttal tudnak legalább egyszer egyeztetni - tette hozzá. Kitért arra is, hogy az összesen 600-700 embert érintő egyeztetés családonként eltérő, van ahol még az értékbecslésnél tartanak. Az egyéni egyeztetés során nyilatkoztatják a károsultakat arról, hogy az állam által felajánlott új építésű ingatlant kérnek vagy inkább használt lakásba költöznének.
   
A két hete hatályba lépett újjáépítésről szóló kormányhatározat szerint 2011. június végéig fel kell építeni a károsultak új házát, és az azt igénylők 15 típustervből válogathatnak. A kormányhatározat szerint a károsultaknak az elemi lakhatási feltételeket biztosítják, melléképületek, garázsok és pincék építésére nincs lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!