Vörösiszap

2010.11.18. 16:43

Vörösiszap-katasztrófa: hangulatkeltésről beszél a kormány a tervezett tüntetés kapcsán

Tovább szigorították a vörösiszappal elöntött Devecserbe való bejutást, mert a rendőrség Ajka és Bakonygyepes között teljes szélességében lezárta a 8-as főutat, még a katasztrófavédelem személyautói sem közlekedhetnek - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ajka külvárosa után a rendőrség szalaggal zárta le a 8-as főutat, egy rendőrségi autót keresztbe fordítottak, így azok az autósok, akik Devecserben laknak, vagy ügyeiket intéznék, illetve behajtási engedéllyel rendelkeznek, csak Noszlop felé, több tíz kilométeres kerülővel juthatnak el a Veszprém megyei katasztrófa sújtotta településre - tapasztalta csütörtök délután az MTI tudósítója.
   
A noszlopi elágazásnál is rendőrök irányítják a forgalmat, és csak külön ellenérzés után lehet behajtani Devecserbe.
   
Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ vezetőjének tájékoztatása szerint a 8-as főutat nem a péntek reggelre meghirdetett, majd felfüggesztett demonstráció és félpályás útlezárás, hanem a vörösiszapos szennyeződés Somlóvásárhelyről való elszállítása miatt zárták le, és a forgalomkorlátozást december 10-ig fenntartják.
   
A demonstrációt egy devecseri lakos, Csenki Géza hirdette meg, hogy így tiltakozzanak a kormány vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kártérítési intézkedései ellen. A tervezett demonstrációt azonban a hónap végéig elhalasztották azzal a feltétellel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy héten belül személyesen tájékoztatja a károsultakat Devecserben.
   
A devecseri demonstráció megtartására benyújtott civil kérelmet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kedden az egész megye területén érvényben lévő veszélyhelyzet miatt utasította el, a kérelmezők szerdán más helyszínre újabb kérelmet nyújtottak be, majd egy esti lakossági fórumon bejelentették a megmozdulás elhalasztását.
   
Az MTI úgy tudja, csütörtök délután újabb egyeztetést tartanak a demonstráció szervezőjével.
    

OLDALTÖRÉS: Kormányszóvivő: hangulatkeltés folyik Devecserben

Kormányszóvivő: hangulatkeltés folyik Devecserben

Kormányszóvivő: hangulatkeltés folyik Devecserben

Kormányszóvivő: hangulatkeltés folyik Devecserben

Hangulatkeltés folyik Devecserben, ami nem a kormánynak árt, hanem a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak - így kommentálta a demonstráció szervezésének hírét a kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A devecseriek a kormány vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kártérítési intézkedései ellen akartak tiltakozni, a tervezett demonstrációt azonban a hónap végéig elhalasztották. Csenki Géza, a megmozdulás főszervezője egy szerdai lakossági fórumon elmondta, ha konkrét ígéretet kapnak arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy héten belül eljön hozzájuk személyesen, akkor nem tartanak tüntetést.

Nagy Anna kormányszóvivő csütörtöki tájékoztatóján felidézte, hogy a tavaszi, nyár eleji árvíz idején is demonstrációt szerveztek Szikszón, ám kiderült, teljesen felesleges hangulatkeltés történt, hiszen az árvízzel sújtott területeken minden határidőre elkészült.
   
Szerinte Devecserben is hasonló hangulatkeltés folyik, mégpedig a vörösiszap-katasztrófa érintettjeinek kárára. Mint mondta, a hangulatkeltés a demonstrációt szervező Zöld Baloldal színeiből indult: a szervezet olyan követeléseket fogalmazott meg, amelyeket a kormány e nélkül is a katasztrófa első pillanatától kezdve nyújt.
   
A kabinet a tragédia helyszínén a kezdetektől fogva mindent megad, amire szükség van - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kártalanítás ügyében a kormánynak határozott az álláspontja: a leggyorsabban és a legméltányosabban kell végrehajtani. Megjegyezte, az egészségügyi információkat is az első perctől kezdve egészségügyi dolgozók, a helyi önkormányzatok megadják az ott lakóknak.
   
Nagy Anna az MTI kérdésére a tájékoztató után azt mondta, azt a miniszterelnök dönti majd el, elmegy-e a helyszínre.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere szerdán fontosnak nevezte az eddigi tárgyalásokon elért eredményeket. Elmondta: azon, hogy a dolgok pozitív irányba haladjanak tovább, nem segít a tüntetés és az erőszak. "Ez a kárpótlás nem ugyanaz, mint az árvíz esetében, és a kormány jó szándéka érezhető" - tette hozzá.

OLDALTÖRÉS: Szijjártó: a miniszterelnök folyamatosan tájékozódik a kármentésről

Szijjártó: a miniszterelnök folyamatosan tájékozódik a  kármentésről

Szijjártó: a miniszterelnök folyamatosan tájékozódik a  kármentésről

Szijjártó: a miniszterelnök folyamatosan tájékozódik a  kármentésről

Orbán Viktor rendszeresen tájékozódik Hende Csaba honvédelmi minisztertől és Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztostól a devecseri vörösiszap-katasztrófa utáni kármentésről és a helyreállítás helyzetéről - tájékoztatta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtöki közleményében az MTI-t.

Mint a szóvivő közölte, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Bizottság 44 emberrel folyamatosan a helyszínen tartózkodik és koordinálja a munkálatokat. A szervezet vezetője csütörtökön egyeztet a petíciót átadók vezetőjével - tette hozzá.
   
A közleményben hangsúlyozta: a helyreállítási munkálatok folyamatosak, a Vidékfejlesztési Minisztérium biztosa a helyszínen folyamatosan egyeztet a gazdákkal a földcseréről. A rendszeres egészségügyi mérések eredményeit pedig Szócska Miklós egészségügyi államtitkár személyes megbízottja pénteken ismerteti a helyiekkel - áll a tájékoztatásban.
   
Szijjártó Péter azt írta: mindeközben folynak a tárgyalások és a megállapodások megkötése a károsultakkal. A kártalanítási és helyreállítási munkálatokat állami forrásból hajtják végre, ezt követően pedig a Magyar Kármentő Alapba érkező adományokat használják fel - közölte.
   
A devecseriek tiltakozó akciót szerveztek péntekre a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kártérítés érdekében. Csenki Géza, a demonstráció főszervezője kedden az MTI-nek azt mondta, hogy kárenyhítés helyett teljes kártérítést követelnek a kormánytól, és  egyértelmű tájékoztatást akarnak kapni az egészségügyi kockázatokról.

OLDALTÖRÉS: Zöld Baloldal: nem mi idéztük elő a nyílt lázadást!

Zöld Baloldal: nem mi idéztük elő a nyílt lázadást!

Zöld Baloldal: nem mi idéztük elő a nyílt lázadást!

Zöld Baloldal: nem mi idéztük elő a nyílt lázadást!

A Zöld Baloldal szerint nem ők idézték elő azt a "nyílt lázadást", amely Devecseren alakult ki, azt egy spontán elégedetlenségi folyamatnak tartják, amely utat keresett és talált magának.

Nagy Anna kormányszóvivő csütörtökön sajtótájékoztatóján azt mondta, hangulatkeltés folyik Devecserben, amely a szervező Zöld Baloldal színeiből indult.
   
A szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ők segíteni próbáltak abban, hogy "a rendőri kordon alatt tartott településeken élők kétségbeesett jajkiáltása eljusson a magyar közvéleményhez."
   
Mint írták, számukra egyértelmű, hogy a kormány első rendkívüli kudarca a vörösiszap-katasztrófa kezelése. Szomorú ténynek tartják, hogy Orbán Viktor a problémákat felvetőkkel nem beszélni, hanem harcolni akar. Hozzátették, a Zöld Baloldal továbbra is szorgalmazza nemzetközi szakértők bevonását, a civilekkel való együttműködést és a pénzügyi adományokkal való elszámolást.

Nagy Anna kormányszóvivő tájékoztatóján felidézte, hogy a tavaszi, nyár eleji árvíz idején is demonstrációt szerveztek Szikszón, ám kiderült, teljesen felesleges hangulatkeltés történt, hiszen az árvízzel sújtott területeken határidőre minden elkészült.

 

OLDALTÖRÉS: OKF: eddig 58-an jelezték, hogy másik ingatlanba költöznének


OKF: eddig 58-an jelezték, hogy másik ingatlanba költöznének


OKF: eddig 58-an jelezték, hogy másik ingatlanba költöznének


OKF: eddig 58-an jelezték, hogy másik ingatlanba költöznének

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) összesítése szerint a vörösiszap-katasztrófa sújtotta devecseriek közül eddig 58-an jelezték, hogy másik ingatlanba szeretnének költözni.

Az OKF csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 34 család új, 24 pedig használt ingatlanba költözne. Adataik szerint az értékbecsléssel kapcsolatos panaszok ellenére eddig 157-en, az érintettek mintegy fele nyilatkozott, 99 család még gondolkodási időt vagy egyedi elbírálást kért, egy család pedig nem kíván élni az állami kárenyhítés lehetőségével.
   
Tájékoztatásuk szerint jelenleg a mentesítésért és újjáépítésért háromszázan dolgoznak csaknem kétszáz munkagéppel. A karitatív szervezetek továbbra is fenntartják és működtetik a kialakított segélyhelyeket - áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!