Vörösiszap

2010.11.29. 22:40

Vörösiszap-katasztrófa: parlamenti bizottság vizsgálja a felelősséget

Országgyűlési vizsgálóbizottság tárhatja fel az ajkai térségben október elején történt környezeti katasztrófáért viselt - elsősorban politikai - felelősséget. A testület felállítását a Jobbik kezdeményezte; az új parlament megalakulása óta a Ház először hagyott jóvá ellenzéki indítványt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az Országgyűlés nagy többséggel, 364 támogató szavazattal (a szocialista Göndör István ellenszavazata és Kovács Tibor tartózkodása mellett) fogadta el hétfőn a jobbikos Kepli Lajos határozati javaslatát, amelynek értelmében vizsgálóbizottság alakul a Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett katasztrófa felelőseinek megállapítására, valamint a hasonló szerencsétlenségek megakadályozásához szükséges teendők számbavételére.
   
A tíztagú testületbe a kormányoldal és az ellenzék is öt-öt képviselőt küldhet; a bizottság elnökének személyére a Jobbik, az alelnökére az MSZP tesz javaslatot.
   
A vizsgálóbizottság tevékenységéről jelentést készít, és azt jövő év novemberéig benyújtja a parlamentnek. A testület megbízatása a jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozat elfogadásáig, illetve a beterjesztési határidőig tart.
   
A testület felállításáról szóló határozat rögzíti, hogy a Ház tiszteletben tartja a büntetőeljárásokban eljáró szervezetek hatáskörét és illetékességet, ezért a vizsgálóbizottság feladata elsősorban a politikai felelősség megállapítása.
   
A vizsgálat tárgya annak feltárása, hogy milyen mulasztások vezettek a vörösiszap-tározó gátjának átszakadásához, illetve hogy a tározó építése és fenntartása során követtek-e el visszaéléseket. A határozat felhatalmazást ad, hogy a testület vizsgálja ez ügyben az előző ciklus kormányzatához, konkrétan a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőhöz köthető vállalatok felelősségét, valamint azt, hogy történtek-e olyan hatósági vagy egyéb adminisztratív visszaélések, amelyek a katasztrófa bekövetkeztét lehetővé tették.
   
A bizottság utánajár annak is, hol találhatók az országban a környezetre veszélyes technológiát alkalmazó - működő vagy már bezárt - ipari létesítmények, illetve hogy azok milyen állapotúak. A vizsgálóbizottság feladatának ellátásához szakértőket vehet igénybe.
   
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal Zrt.) Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. Ennek nyomán mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el.
   
A szerencsétlenségben tízen meghaltak és százhúszan megsérültek. Devecserben több mint kétszáz ház vált lakhatatlanná, Kolontáron 34 épület lebontásáról döntöttek.
   
A Mal Zrt. vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, míg a cég környezetvédelmi és laborfelelősét és a műszaki igazgatót közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítják.
   
A vállalat vezetése nem ismerte el felelősségét a katasztrófáért.

OLDALTÖRÉS: Befejeződött a tudományos tanács operatív munkája

Befejeződött a tudományos tanács operatív munkája

Befejeződött a tudományos tanács operatív munkája

Befejeződött a tudományos tanács operatív munkája

Befejeződött a Kormányzati Koordinációs Bizottság tudományos tanácsának operatív munkája az iszapömlés kapcsán, nyolc héttel a katasztrófa után - közölte Bakondi György kormánybiztos, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője a tanács tagjaival közösen tartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Bakondi György az OKF és a tudományos tanács kibővített ülése után elmondta: az ajkai térségben október 5-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa után kapcsolódott be a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és sok más kutatóhely a munkába. A kutatók sok figyelemreméltó tapasztalatot gyűjtöttek össze, legyen szó műszaki vagy egészségügyi területről.
   
Németh Tamás, az MTA főtitkára, a tudományos tanács elnöke azt közölte, hogy most érkezett el az az időpont, amikor a nagyobb feladatcsoportot sikerült teljesíteni. Ebbe beletartozott például a munka koordinált körülményeinek megteremtése, a tapasztalatok összegzése és a külföldi kutatókkal való kapcsolattartás. Feladataik közé tartozott még a különböző felajánlások "csatornázása", összefogása. Mostantól a tudományos tanács munkája is változik, visszaállnak az eredeti működésre, így a megkeresésekre válaszolni fognak, de az operatív munkát felfüggesztik - fűzte hozzá.
   
Schaff Zsuzsa, az MTA egészségügyi csoportjának vezetője elmondta: az egész társadalom joggal várja el az egészségügytől, az orvosoktól, hogy megválaszolják azt a mindenkiben joggal felvetődő kérdést, hogy mérgező-e az iszap, káros lesz-e hosszú időn át belélegezve, és a szennyezett növények mennyire egészségkárosító hatásúak.
   
E kérdések megválaszolására elméleti és klinikai csoportok alakultak. A klinikai csoportban dolgozók vállalták, hogy a vörösiszapnak kitett lakosok és a mentésben részt vevők egészségi állapotát követik. Az orvosok azt szeretnék bebizonyítani, hogy a vörösiszap a tüdőt leszámítva az egyéb szervekre, így a májra, a vesére nincs hatással, illetve vizsgálják az iszap nehézfémtartalmát is - tette hozzá. Az elméleti csoportnak pedig az a feladata, hogy kísérletekben modellezze a katasztrófa egészségügyi hatásait. Ezek a munkák továbbra is folynak - mondta Schaff Zsuzsa.
   
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kutatóhelyek maguk finanszírozták kutatásaikat és a többi között az alábbiakban nyújtottak segítséget: a katasztrófa helyszínének felmérése lézerszkennerrel, hőképek segítségével, illetve a földről visszaverődő elektromágneses sugárzás mérésével, a védművek megépítése, a szennyezőanyagok arányának megállapítása a talajban. A kutatók az adatokat egy védett honlapra töltötték fel, amelyet egyelőre nem tesznek nyilvánossá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!