Vörösiszap

2011.02.03. 13:11

Vörösiszap: Kolontár és Devecser napjainkban - képriport

Négy hónappal ezelőtt történt a vörösiszap-katasztrófa, Kolontáron és Devecserben azóta is dolgoznak a települések megtisztításán, újjáépítésén, a tragédia nyomai ma is jól látszódnak - képriport a helyszínről.

Garai Antal 'Atom'

Folyik a kármentesítés Kolontáron és Devecseren is, teljesen ledózerolt területek, vörös földsáv és munkagépek sokasága fogadja az arra járókat. Sok épület még mindig viseli a katasztrófa nyomait, döbbenetes látvány egyes félig üres utcák házfalain a vörösiszap nyoma, hogy látható milyen magasan hömpölygött a vörös folyam.

Természetesen nem kihalt településekről beszélünk, a magasabbon fekvő területeket nem érte el az ár, lentebb viszont drámai látvány tárul elénk, Kolontár határában már csak helyenként egy-egy alapozás, és a frissen legyalult földréteg jelzi, hogy itt pár hónapja még házak álltak.

Az átszakadt gát közelében még áll egy-két ház, falaikon a felfröccsenő foltok, üresség, kitört ablakok...

Devecser alsóbb részein is hasonló kép fogadott minket, vöröslő házfalak, a Kastélypark fatörzsei és az avar szintén nem természetes színeiben mutatkozik. Megállunk egy lezárt utca elején fotózni, pillanatokon belül járőrök igazoltatnak minket, a közbiztonságon nagy a hangsúly, kétpercenként látni cirkáló rendőrautókat.

Teljesen talán sosem fogják kiheverni a katasztrófát, a helyiek biztos nem. Míg egyszer talán az utolsó vörös folt is eltűnhet évek múltán Kolontár és Devecser összképéből, addig az emberek emlékezetébe örökre belemarta magát a lúgos folyam.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!