Vörösiszap

2011.07.19. 16:24

Iszapömlés: befejeződött a mezőgazdasági területek mentesítése

Befejeződött a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában elöntött mezőgazdasági területek mentesítése, a helyreállított termőföldeken nincs szükség a termelés korlátozására, a gazdák bármit termeszthetnek - mondta Szabó Csaba miniszteri megbízott a helyreállított külterületek bejárását követően kedden Kolontáron.

MTI

A Marcal folyó, a Torna patak és a kolontári halastó medrének kotrása kivételével minden területet megtisztítottak az ajkai térségben - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja. 
 Szabó Csaba tájékoztatása szerint összesen közel 800 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a gátszakadáskor kiömlött vörösiszapot. Az összegyűjtött mintegy 560 ezer köbméter szennyező anyagot  - amely a szántóföldeken helyenként fél méter vastagon ülepedett le - visszaszállították az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre. 
Hozzátette: a Marcal folyó és a kolontári halastó medrének kotrása a tervek szerint nyár végére befejeződik, innen még csaknem 130 ezer köbméternyi veszélyes anyagot kell eltávolítani. Közlése szerint a vörösiszap által okozott természeti károk helyreállítása közel 15 milliárd forintot tesz ki, amelyből a Marcal folyó kotrásának és a devecseri kastélypark helyreállításának költsége 6,4 milliárd forint.
Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés fideszes elnöke leszögezte: a katasztrófa elhárítására, és a helyreállítás-újjáépítésre az elmúlt bő kilenc hónapban fordított teljes költséget a folyamatban lévő utómunkák miatt jelenleg nem tudják pontosan meghatározni, de a becsléseik szerint 35-40 milliárd forintot tesz ki.
Hangsúlyozta, hogy a pontos végösszeg, a kifizetések tételes elszámolását követően - amelyeket az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal részletesen ellenőriz -, két-három hónapon belül lesz meg.
Szabó Csaba a megtisztított területek bejárását követően közölte: a talajművelési tilalmat májusban feloldották, ezután több gazda kukoricával vetette be a helyreállított földjét, a növénytermesztés az őszi vetési időszakban folytatódhat. Kitért arra is, hogy az ajkai térség mezőgazdasági területei az alkalmazott kezelési módoknak köszönhetően mezőgazdasági termelésre alkalmasak, a kezelést követő második hónapra sokszorosára emelkedett a talajlakó baktériumok száma. 
 Elmondta: új lehetőség a gazdálkodóknak az energianövények termesztése, jelenleg 30 hektáron van a térségben ilyen ültetvény. Tájékoztatása szerint a tizenkét hektáros devecseri kastélyparkban jelenleg a fák gyökérzetéről eltávolított termőréteg visszapótlását végzik, amihez a káros anyagok megkötésére ásványi anyagot adagolnak. A védett ősparkból ötvenezer köbméternyi földet távolítottak el, s több mint tizenkétezer fatörzset tisztítottak meg. A park rekonstrukciója egymilliárd forintot tesz ki.
 Lévai Ferenc, a kéthektáros vízfelülettel rendelkező kolontári halastó mentesítését végző Aranyponty Zrt. vezérigazgatója elmondta:  a kotróhajóval naponta három-ötszáz köbméternyi erősen lúgos vizet termelnek ki a magántóból, amelyet a labirintusszerűen kiépített ülepítő medencékben először sósavval semlegesítenek. Eddig összesen 54 ezer köbméter ártalmatlanított vizet engedtek a Torna-patakba, amelynek a pH-értékét folyamatosan ellenőrzik. A mesterséges tó tisztítását nehezíti, hogy a meder több természetes forrásból állandóan újratöltődik - tette hozzá. 
 A terveik szerint szeptemberben végeznek a horgásztó tisztításával, amelybe a húszezer köbméternyi iszap kotrását követően újra halakat telepítenek - mondta Lévai Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!