Vörösiszap

2011.07.03. 09:06

Jogellenesnek ítélt a bíróság egy kényszerbontást Kolontáron

A Veszprém Megyei Bíróság jogerős ítéletében hatályon kívül helyezte a megyei kormányhivatal határozatát, amely elrendelte az egyik kolontári károsult házának elbontását; a tulajdonosok az eljáró hatóságokkal szemben kártérítést kérnek - közölte Magyar Gábor ügyvéd az MTI-vel.

MTI

A kolontári család jogi képviselőjének közleménye szerint a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában elöntött és lakhatatlanná vált ház tulajdonosa nem vette igénybe az állam által felkínált kárenyhítést, és a bontáshoz sem járult hozzá. A devecseri jegyző - mint építési hatóság - ennek ellenére elrendelte a ház bontását - tette hozzá.

A jegyző a határozatában arra hivatkozott, hogy a hullámtérben fekvő épületnek visszaduzzasztó hatása lehet, ami veszélyezteti a települést egy esetleges újabb gátszakadáskor. A tulajdonos fellebbezését követően a másodfokon eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatal az elsőfokú döntést helybenhagyta. A másodfokú határozatot  követően az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság utasítást adott az ingatlan bontására, s az meg is történt.

A Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda által képviselt tulajdonos időközben a bíróság előtt támadta meg a közigazgatási határozatot, és a bíróság a keresetnek helyt adva megállapította, nem volt törvényes alap a kényszerbontásra. A jogerős ítélet birtokában a kolontári család a közigazgatási jogkörben okozott kára miatt kártérítési igénnyel kíván élni az eljáró hatóságokkal szemben - közölte Magyar Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!