Vörösiszap

2011.09.01. 14:16

Iszapömlés: befejezték a kolontári halastó medrének kotrását

Befejeződött a tavaly októberi katasztrófa következtében vörösiszappal elöntött kolontári halastó medrének kotrása, a közel három hektáros tóból több mint húszezer köbméternyi szennyező anyagot távolítottak el - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) külterületek mentesítésével megbízott szakembere csütörtökön Kolontáron.

MTI

Szabó Csaba közlése szerint a horgásztó mentesítése 450 millió forintot tett ki az élővizek - Torna-patak, Marcal folyó - medrének kotrására, a devecseri kastélykert rehabilitációjára meghatározott 6,5 milliárd forintos keretösszegen belül. A vörösiszap-katasztrófa nyomán károsodott külterületek mentesítése összesen nettó 14,7 milliárd forintba kerül, amelyet a VM közbeszerzési eljárásán nyertes Mecsekérc Zrt. végez.
   
Emlékeztetett, hogy a magántó mentesítése - amelynek mélyebb részeiről 1,5 méter vastagságú lúgos iszapot kellett eltávolítani - idén februárban kezdődött, a kotróhajóval kiszivattyúzott vörösiszapot több száz méteres csővezetéken keresztül vezették el a labirintusszerűen kiépített ülepítőmedencékbe. Ezekben még mintegy tízezer köbméternyi szikkadt szennyező anyag vár beszállításra az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre.
   
A teljesen megtisztított kolontári halastó vizében természetes pH-értéket mérnek, beindult az algásodás is. A jelenleg 7,5 pH-értékű vízbe kísérleti jelleggel úszónövényeket és aranyhalakat telepítettek.
   
Szabó Csaba elmondta, hogy a Torna-patak 25 kilométeres külterületi medrének kotrása nyolcvan százalékos készültségben van, a Marcal folyó medréből 40 kilométer hosszan kell a leülepedett iszapot eltávolítani, amely Veszprém megyén kívül átnyúlik Vas és Győr-Moson-Sopron megyei területekre is. "Szeptember végére nem lesz szennyező anyag az élővizekben" - fogalmazott. A Marcal nagyvízi medrének a kotrása teljesen elkészült, a folyó több pontján jelenleg a kisvízi medret tisztítják. A munkálatok helyenként Natura 2000-es fokozottan védett területet is érintenek, itt a hatósági engedélyek beszerzése, és a különleges bánásmód több időt vett igénybe - tette hozzá.
   
Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a Torna-patak teljes mentesítése szeptember végére befejeződik, a műtárgyak itt jelentősen nem károsodtak. Hozzátette: a patakmedret több helyen is megbontotta a kizúduló hatalmas mennyiségű vörösiszapos víz, a partfalat stabilizálni kell. A Devecser és Kolontár közötti munkálatok miatt a patakban a város belterületi részén újból lerakódott a vörösiszap, ezért itt kétszer is el kellett végezni a Torna kotrását - mondta Csonki István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!