Vörösiszap

2010.10.06. 14:22

Kiöntéssel fenyeget a vörösiszappal szennyezett Marcal Mersevátnál (frissítve)

Ha nincs elég baj: a vörösiszappal szennyezett Marcal körülbelül három centire van a kiöntéstől, jelenleg legalább százan pakolják Mersevátnál a homokzsákokat.

Vas Népe

Csillag Albert polgármester elmondta, "a Marcal már halott", most meg próbálják megvédeni a közeli tőzeges területeket, illetve a horgásztavat. Egy győri horgászegyesület segítségével előbb megpróbálták a halakat elektromos műszerrel összeterelve átmenteni, ez azonban meghiúsult.

Homokzsákokkal megerősítették a Marcal töltését Mersevátnál, az eső ugyanis megemelte a vízszintet és a vörösiszappal erősen szennyezett vizet mindenképp a mederben kívánják tartani - mondta Kovács Ferenc, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke szerdán az MTI-nek.

Mersevátnál a település felől egyébként is magas a töltés, így csak az ellenkező oldalon kellett azt kissé megemelni annak érdekében, hogy a szennyezett víz ne kerüljön be egy közeli halastóba.

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: Szergénynél tovább folytatódik a védekezés, eddig háromszáz tonna gipszet és folyékony műtrágyát öntöttek a Marcalba. Ezzel próbálják semlegesíteni a víz lúgosságát. Méréseik szerint a víz pH értéke eléri a 12-es szintet, amit 9 alá próbálnak csökkenteni.

A vízügyi igazgató elmondta azt is: a folyó egy Veszprém megyei szakaszán megpróbálják majd keresztgáttal leszűkíteni a medret, ezzel a vízfolyás sebességét lassítják, így a szennyezőanyag jobban ülepíthető és később kiszűrhetővé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!