Vörösiszap

2010.10.11. 19:19

Szergény: nem érte szennyeződés a Marcal menti, elöntött réteket

Szombati jelzések szerint a vörösiszap-katasztrófa miatt megépített kemeneshőgyészi keresztgát miatt veszélybe került Szergény néhány háza, azonban kiderült, nem igaz a hír. A helyiek változatlanul készenlétben vannak, hétfői vizsgálatok szerint az elöntött, Marcal menti réteket nem érte szennyeződés.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Piri Balázs, Szergény polgármestere elmondta, a duzzasztás nem nem veszélyzette a községet, a lakókat sokkal jobban aggasztotta a folyó menti rétek sorsa. Az  összes mintegy 80 hektárnyi kaszáló több, gazdálkodó tulajdonos kezében van, ráadásul Natura 2000 védett terület. A falu vezetője szerint már a vörösiszap-áradat megérkezése előtt megemelkedett a Marcal szintje és a víz elöntötte ezeket a részeket, így megvédeni nem lehetett a területeket, illetve senki nem tudta, hogy érte-e szennyeződés a réteket.

Piri Balázs hétfőn délelőtt Kampel Oszkárral, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével, valamint szakemberekkel együtt eljutott a nehezen megközelíthető kaszálókra, és megmérték a víz pH-értékét. A vizsgálat szerinti 8-as érték teljesen normális, így minden valószínűség szerint nem érte el lúgos zagy a réteket, ami jó hír az aggódó tulajdonosoknak.

A faluban változatlanul érvényes a veszélyhelyzet, ugyanis az esetleges újabb gátszakadásnál a szennyeződésnek ugyanaz lenne az útja: a Torna patakon eljutna a Marcalba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!