Vörösiszap

2010.11.08. 20:39

Vörösiszap-katasztrófa: 26 milliót követel Ajka Kolontártól a kórházi kezelésért és a szállásért

Elképesztőnek és félelmetesnek nevezte Tili Károly, Kolontár független polgármestere az ajkai városvezetésnek azt a levelét, amelyben 26 millió forintot követel a város a katasztrófa sújtotta községtől.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Tili Károly az MTI-nek hétfőn elmondta: csak a betegellátásért - a maró lúgtól sérültek kórházi kezeléséért - 21 millió forintot számlázna Ajka Kolontárnak, de a falu kitelepítettjeinek az elszállásolásáért is csaknem 5 milliót kérnének. A polgármester szerint az ajkai kórháznak térségi ellátási kötelezettsége van, ezért az, hogy a bajba jutottak kezeléséért fizetséget követelnek, felfoghatatlan számára.
   
Közölte: minimális gesztusként elvárható lett volna, ha Ajka polgármestere előtte felhívja és tájékoztatja a szándékukról. Azonban minden előzetes tájékoztatás nélkül "rájuk küldeni" egy ilyen tartalmú levelet, egyszerűen felháborító - jelentette ki.
   
Nem fogja felhívni Ajka polgármesterét - mondta Tili Károly -, mert ezek után "nincs miről beszélniük". Nem is válaszol a levélre, hanem várja az ajkai önkormányzat számláját, s azt továbbítani fogja "illetékes helyre" - mondta Kolontár polgármestere.
   
Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere annyit mondott az MTI tudósítójának hétfőn, hogy ők nem kaptak ilyen tartalmú levelet, de tud a kolontári önkormányzatnak küldött ajkai követelésről, s azt ő is felháborítónak tartja.    
   
Ajka vezetőit - a polgármestert, illetve a jegyzőt - az MTI hétfőn nem tudta telefonon elérni.

OLDALTÖRÉS: Megkezdődött a technológiai váltás előkészítése

Megkezdődött a technológiai váltás előkészítése

Megkezdődött a technológiai váltás előkészítése

Megkezdődött a technológiai váltás előkészítése

Megkezdődött a technológiai váltás előkészítése a Mal Zrt.-nél, ennek részeként csökkentik a 10/a tározóba kerülő anyagok lúgtartalmát - közölte a kormánybiztos szóvivője az MTI-vel.

Petróczi Tímea tájékoztatása szerint a napi működés mellett a cégnél megkezdődött a technológiai váltás előkészítése, ami azért fontos mert 2011 február 11-én lejár a Mal nemzetközi környezethasználati engedélye, az újat pedig már csak a modern, száraz technológia alkalmazása esetén kaphatja meg a társaság.
   
Felgyorsították a cégnél a szakértői, tervezői és kivitelezői munkákat a veszélyhelyzet mielőbbi megszüntetése érdekében. Az új környezetvédelmi és száraztechnológia-váltásra vonatkozó tervek benyújtásának határideje 2010 december 31. A folyamatos a gyártáshoz szükséges nagy- és kis nyomású gőzt a Bakonyi Erőmű Zrt. biztosítja. A zavartalan termeléshez rendelkezésre állnak az alapanyag készletek, a be- és kiszállítási kapacitások elegendőek - áll a közleményben.
   
Ékes József, aki az október 4-én kialakult és év végéig fenntartott veszélyhelyzet miatt létrehozott kármentő bizottság tagja is, az MTI tudósítójának korábban megjegyezte, létezik az a technológia, s azt több országban is használják már, amelynek eredményeként a vörösiszap mennyiségét, nedvességtartamát 25 százalékra, az iszapos víz lúgosságát pedig 10 pH alá lehet csökkenteni. Hozzátette: a jelenlegi technológiában a zagytározókban a vörösiszap nedvességtartalma 70 százalékos, és ez okozhatta az ajkai térségben az ország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófáját.

OLDALTÖRÉS: A Torna-patakba mossa a vörösiszapot az eső Kolontárnál

 

 

 

A Torna-patakba mossa a vörösiszapot az eső Kolontárnál

Ismét nagy mennyiségű gipszet és savat kell önteni Kolontárnál a Torna-patakba, mert a hétfő reggel óta tartó esőzés miatt újra élénkvörös lett a patak vize, és a szakemberek attól tartanak, hogy a lúgosságot mutató pH-érték ismét emelkedhet.

Vízügyi szakemberek az MTI-nek elmondták, hogy a folyamatos mérések szerint a Torna-patak vizének pH-értéke a 14 fokú skálán jelenleg 8, ez a mutató általában 7-es a nem szennyezett folyókban, folyóvizekben.
   
Az október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa után a patak vizének pH-értéke 13,5, a Marcal folyóé 12-es volt.
   
A patak vizének a jelenlegi mérések szerint nagy a sótartalma, a vezetőképessége megugrott, és a szennyezőanyag minden bizonnyal erősen elszínezi, megfesti majd a Marcalt is, de komoly veszélyt nem jelent - közölték szakemberek.
   
A Torna-patakba főként a még nem kármentesített mezőgazdasági területekről jut be az esővízzel a vörösiszap, a zagytározó kiszakadt részét egy három méter magas védősánccal vették körbe, és két lecsapolóárkot is kiépítettek. A tározóból csorgó vizet egy közömbösítőhelyre vezetik és így juttatják vissza a patakba.
   
A vízügyi szakemberek elmondása szerint a Torna-patak 25 kilométeres szakaszán 55 hektárnyi földterület szennyeződött, ezen a kármentesítést öt héttel a katasztrófa után még nem tudták elkezdeni. A Marcal folyó és a Torna-patak mentén több helyen is sok tonnányi gipszet és több száz liter savat halmoztak fel, hogy szükség esetén azokkal próbálják meg közömbösíteni a víz lúgosságát, s így a szennyeződés ne érhesse el a Duna főágát.

OLDALTÖRÉS: Koordinációs központ osztja az adományokat a katasztrófa sújtotta térségben

Koordinációs központ osztja az adományokat a katasztrófa sújtotta térségben

Koordinációs központ osztja az adományokat a katasztrófa sújtotta térségben

Koordinációs központ osztja az adományokat a katasztrófa sújtotta térségben

Civil humanitárius koordinációs központ hangolja össze a karitatív szervezetek munkáját és osztja el a beérkezett adományokat a vörösiszap károsultjainak Devecserben és Kolontáron; a munkacsoport a hétfőn felállt Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ részeként tevékenykedik.

A katasztrófa sújtotta településekre érkező adományok elosztását október 28-a óta a helyszínen hangolja össze a humanitárius központ, amely jelenleg Kolontáron működik, de a devecseri panzióba települ át, ahol az új operatív parancsnokságot helyezik el - mondták az MTI tudósítójának az irányító törzs tagjai hétfőn a Veszprém megyei településen.
   
Tagjai a Magyar Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat. A Civil Humanitárius Koordinációs Központ működése kiterjed az élelmiszerek, a természetbeni adományok, a higiéniai és egyéb szerek kiosztásának összehangolására.
   
A résztvevők közös adománykártya bevezetéséről is megállapodtak, amelynek célja a beérkező adományok nyilvántartása és a segélyezés megfelelő színvonalon való működtetése. A szervezetek ezen kívül heti rendszerességgel tartanak koordinációs megbeszéléseket.
   
A legnagyobb karitatív szervezetek részvételével létrehozott központ Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének kezdeményezésére jött létre még október közepén.
   
A koordinációs központ létrehozását azzal indokolták, hogy az állam irányító, összehangoló, felügyelő és finanszírozó szerepe mellett szükséges összehangolni a karitatív segítségeket is.

 

OLDALTÖRÉS: Támogatási előleget ad a BM Somlóvásárhelynek


Támogatási előleget ad a BM Somlóvásárhelynek


Támogatási előleget ad a BM Somlóvásárhelynek


Támogatási előleget ad a BM Somlóvásárhelynek

Több millió forint támogatási előleget ad a Belügyminisztérium (BM) Somlóvásárhelynek - közölte a minisztérium hétfőn közleményben. A tárca közleménye szerint "döntéselőkészítés előtt áll az az előterjesztés, amely szerint több millió forintos támogatási előleget nyújt" a BM a településnek a vörösiszap-katasztrófa miatt elszenvedett károk ellentételezésére.
   
Marton László, Somlóvásárhely polgármestere vasárnap este azt közölte, hogy kénytelenek voltak leállni a kárfelszámolási és védekezési munkával a vörösiszap által sújtott településen, mert elfogyott a kormány által adott ötmillió forintos előleg és az önkormányzat tartalékalapja, ezért újabb költségelőleget várnak a munka folytatásához.
   
Az október 4-ei katasztrófa során a településre zúdult vörösiszap 16 házat és udvart öntött el.
   
A Magyar Kármentő Alapból október végén a kormány a vörösiszap-katasztrófa által érintett településeknek soron kívül 175 millió forintot utalt át előlegként a védekezési költségek finanszírozására. Devecser 150 millió, Kolontár 20 millió, Somlóvásárhely 5 millió forint előleget kapott.
   
A települések vezetői már a pénz átutalásakor jelezték, ez az összeg csak a munka egy részét fedezi, mert jelentős kiadással jár majd a külterületek, valamint az önkormányzati tulajdonú utak, épületek kármentesítése, újjáépítése.

OLDALTÖRÉS: OKF: megkezdődött a tanítás Devecserben

OKF: megkezdődött a tanítás Devecserben

OKF: megkezdődött a tanítás Devecserben

OKF: megkezdődött a tanítás Devecserben

Öt héttel a vörösiszap-katasztrófa után hétfő reggel újraindult a tanítás a devecseri általános iskolában; a rendőrség az iskola környékéről a forgalmat elterelte; a gyermekek egy része porvédő maszkban, szülői kísérettel érkezett a Veszprém megyei kisváros Várkert utcai iskolaépületébe.

Benkovics Zoltán dandártábornok, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ helyszíni parancsnoka az MTI tudósítójának elmondta: a forgalmat közlekedésbiztonsági szempontból, illetve a zaj- és porcsökkentés érdekében terelték el, így a kárfelszámoláson és az újjáépítésen dolgozó szakemberek járművei nem érintik az iskola környékét.
   
A tanárokat és a gyermekeket a katasztrófavédelmi szakemberek tájékoztatják a vörösiszap összetételéről, a légszennyezettség legfrissebb adatairól, a tanulóknak pedig porvédő maszkot osztanak.
   
Benkovics Zoltán polgári védelmi dandártábornok, aki a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is, közölte: Devecserben továbbra sem oldják fel a rendőrségi zárást, így Devecserre és Kolontárra csak rendőri ellenőrzés után lehet bejutni.
   
Az újonnan felállított Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ néhány csoportja már az irányítóbázisnak kialakított panzióban tartózkodik, és délutánra az operatív törzs is onnan koordinálja a feladatokat, az autóbusz, amelyben eddig dolgoztak, visszatér budapesti bázisára.
   
A katasztrófasújtott térségben hétszáz ember még mindig nem térhetett haza, ők október 4-e óta albérletben, vagy rokonoknál vannak, míg három család 22 tagja továbbra is a devecseri zeneiskola tantermeiben kialakított közösségi szálláson tölti az éjszakáit.

 

OLDALTÖRÉS: Magyar Nemzet: perelne az állam, egyezkedne a Mal Zrt.


Magyar Nemzet: perelne az állam, egyezkedne a Mal Zrt.


Magyar Nemzet: perelne az állam, egyezkedne a Mal Zrt.


Magyar Nemzet: perelne az állam, egyezkedne a Mal Zrt.

Peren kívüli egyezséget kötne a Mal Zrt., ha a magyar állam kártérítési pert indítana a cég ellen az iszapömlés miatt; Tollár Tibor kormánybiztos-helyettes a Magyar Nemzetnek azt mondta, az állam nem zárná ki a tárgyalás lehetőségét, ha érvényesíthető az érdek, amiért a pert indítják.

A lapnak nyilatkozva Tollár Tibor hangsúlyozta, hogy az állam nyilvánvalóan csak akkor indíthat kártérítési pert a Mal Zrt. ellen, ha a cég felelősségét a bíróság megállapítja.
   
Megjegyezte: a pénteki kormányhatározat azt mondja ki, hogy a károkozó a Mal Zrt., tekintettel arra, hogy a vörösiszap a cég tevékenységének mellékterméke. Az pedig a vizsgálatok után dől el, hogy a cég felelőssége megállapítható-e a baleset bekövetkezésében vagy sem - tette hozzá.
   
A kormánybiztos-helyettes szerint ha az állam pert indít és a Mal Zrt. peren kívüli egyezségre törekszik, akkor "az államot képviselő szervezet megvizsgálja majd, hogy van-e erre lehetőség, és hogy érvényesíthető-e az az érdek, amely miatt a pert indítják". Feltételezve, hogy mind a két fél jóhiszeműen jár el, a tárgyalási lehetőséget nem lehet kizárni - mondta Tollár Tibor a Magyar Nemzetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!