Vörösiszap

2011.04.10. 13:24

Vörösiszap-katasztrófa: petíció a házelnöknek

Petíciót visznek Kövér László házelnök közvetítésével a miniszterelnöknek a vörösiszap-károsultak nevében az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesület képviselői, a levelet délelőtt a Kossuth téren olvassák fel az érdeklődőknek és a sajtónak - közölte az egyesület elnöke az MTI-vel vasárnap.

MTI

Almási János elmondta, bár a petíció átvételéről visszajelzést még nem kaptak a házelnök hivatalától, hétfőn mindenképpen felviszik a több mint ezerötszáz devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi lakos által aláírt levelet, és annak tartalmát délelőtt a Kossuth téren ismertetik az érdeklődőkkel és a sajtóval.
   
A Schmitt Pál köztársasági elnöknek, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Kövér László házelnöknek címzett levélben többek között segítséget kérnek az elköltözéshez, mert a tavaly októberi katasztrófa óta eladhatatlanok a házaik, pedig jelentős lenne az elvándorlás - mondta az elnök. Hozzátette: az egyesület a helyi vállalkozóknak is segítséget kér, nekik adó- és járulékmentességet szeretnének elérni.
   
Sérelmezik azt is, hogy a katasztrófa óta az ajkai térség a bankoknak és a biztosítóknak is komoly kockázatot jelent, nem adnak hitelt és nem szívesen kötnek velük biztosítást. Korábbi közleményükben azt írták: a "vörösiszap-katasztrófa sújtotta övezetben a nagy mennyiségű káros anyag elterjedtsége, folyamatos porzása, talajba keveredése és a vizekbe való leszivárgása miatt nem tisztázható, hogy mikor mentesül, ha mentesül egyáltalán a káros utóhatásoktól az érintett terület és annak  környezete".
   
A három hete alakult érdekvédelmi szövetséget a vörösiszap-katasztrófa sújtotta területén élő emberek érdekvédelme és érdekképviselete céljából hozták létre devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi lakosok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!