Z-Generáció

2015.04.16. 13:24

Hanna megmondja - A Parlament csodái (2.)

A múlt héten a Parlament csodáit kezdtem bemutatni nektek, itt a folytatás: a Szent Korona történetét ígértem.

A korona egyszerűen meseszép. Az alja arany és ezüst kombinációja, de a teteje színarany. A tetején a kereszt el van ferdülve, és ez egy állítólagos baleset miatt van, ami 400 évvel ezelőtt történt. A korona sok kalandot élt át, össze-vissza szállították, a II. világháború idején Amerikában volt elrejtve, majd később, amikor már Mátyás király volt a trónon, a Német-Római Császárhoz került, aki nyolcvanezer aranyat követelt a korona visszaszolgáltatásáért cserébe. És Mátyás ki is fizette, így végre visszatérhetett jogos helyére.

Hanna 11 éves, és mindig tudja a tutit

A teremben a vitrin fölött, körbe-körbe az összes olyan király és királynő szobra megtalálható, aki uralkodott valaha Magyarországon. Szépek, élethűek, és különlegesek. Mögöttük két-két apród, egyikük kezében egy tipikus tárgy, a másik kezében pedig egy olyan dolog, ami jellemző volt az akkori korra. Szóval ez a hely a Parlament fénypontja. Lent még van egy fényképtár, aminek üvegteteje van, és ott van az Parlament makettje is.

Szóval ilyen az Országház, Budapest fénypontja. Ha ellátogattok Budapestre, mindenképpen nézzétek meg! :)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!