Z-Generáció

2015.04.24. 10:09

Ókor vs. jelen - Hanna most is megmondja a tutit

Milyen volt a világ az ókorban, és milyen napjainkban? Az összehasonlításból kiderül, melyik a jobb: az ókor vagy a jelen.

1. Az iskola. A régi Rómában az iskolák sokkal kisebbek voltak, kevés volt belőlük, mert a római gyerekek nagy részéhez magántanárok jártak. Nem volt hivatalos iskolarendszer, vérbeli vállalkozónak kellett lenned, hogy egy iskolát alapíthass. A tantermek sokszor csak deszkabódék voltak. Szabadban és akár egy utcasarkon (bizony!) is folyhatott a tanítás. Hallgatni kellett, amit a tanár mond, és meg kellett jegyezni. A mai iskolákban már mindenkinek van füzete és tankönyve is. Nagyok az iskolák, a tantermek, van villany és világosság.

2. Házak: az ókori Rómában a szegények kicsi és rossz állapotban lévő házakban éltek, amelyeknek nagy része bolt volt. A gazdagok pedig olyan házakban, ami ma a legtöbb embernek van. A szegények háza félig a föld alatt volt, és olyasmi volt, mint egy panelház, csak sokkal kisebb. Ma a panelházak nagyobbak, és nincsenek a föld alatt. A gazdagok már jobb házakban laknak, mint régen, hatalmas villákban.

3. Család: régen a római családokban nagy megkülönböztetések voltak. A nők a férfiaktól függtek, és mindig ők parancsoltak nekik. A családokban voltak rabszolgák. Őket nem is tekintették embereknek, és ők szolgálták ki a családot.

A mai családokban nem magasabb rendűek a férfiak, mint a nők. Nincsenek rabszolgák, saját maguk látják el magukat, ők is keresnek maguknak pénzt. A gazdagoknak vannak „szolgálóik” (pl. inas, szobalány), de őket is embernek tekintik, és pénzt is kapnak munkálataikért. Összességében: szerintem a mai civilizáció jobb, mint a régi. Szerintem ki is derült, miért. De ha ti ezt máshogy gondoljátok, nem baj. Ízlések és pofonok, nemde? Ne feledjétek: lehet nekem írni a [email protected]-ra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!