Z-Generáció

2015.05.29. 17:16

Hanna megmondja - Ókori Egyiptom vs. jelen

A kedves olvasóim biztosan emlékeznek rá, hogy pár héttel ezelőtt írtam bemutattam az ókori Róma életét, és összehasonlítottam a mai élettel. Nos, most folytatom ezt a vállalkozást, csak az ókori Egyiptommal.

Mehlhoffer Hanna

1. Uralkodás: Az ókori egyiptomiak fölött a fáraó uralkodott. A fáraó olyan volt az egyiptomiaknak, mint a magyaroknak a király (nem biztos, hogy helyes a megállapításom). Az egyiptomiak azt gondolták, hogy a fáraók Ré, a napisten gyermekei, ezért istenként tisztelték őket. A fáraókat mindenki szerette (vagyis majdnem mindenki), bár nem az alattvalók választották meg. A következő fáraó mindig az előző fáraó fia lett. És a népek soha nem lázadoztak, nem tüntettek ez ellen. De lehetséges, hogy nem azért, mert annyira szerették a fáraót. Ugyanis ha valaki szembefordult a fáraóval, lázadozott, vagy akár összeesküvést szervezett ellene, és ez kiderült, azt kivégezték. Személyes véleményem szerint ez hatalmas nagy hülyeség :D (És egy kis érdekesség: a fáraók általában egy női hozzátartozójukat, pl. húgukat vették feleségül. Ez szerintem brutális. xD)

Ma az vezetőség egészen más: a miniszterelnök és a polgármesterek vezetik a számukra kijelölt területet. A miniszterelnök pedig egész Magyarországot vezeti. Pont, mint a fáraó. Csak éppen nem tisztelik istenként :D

Hanna 11 éves, és mindig tudja a tutit

2. Vízi közlekedés: Régen az egyiptomiak sokat keltek át gyors folyású folyókon. Mivel ezeken nem tudtak gyalog átkelni, mert elsodorta volna őket a víz, képbe került a csónak vagy hajó. Legtöbbször a Níluson keltek át, és legtöbbször csónakkal. Az első csónakokat papirusznádból készítették, és hosszú botokkal hajtották őket. Csak később tértek rá az evezőre. Az az érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy ezekkel a kis nádcsónakocskákkal át lehetett szelni az Atlanti-óceánt. A papirusznád csónakokat később kiszorították a fa csónakok és hajók, és akkortájt fel is találták a vitorlát. Az a legenda járja, hogy amikor Kheopsz fáraó meghalt, egy hosszú, gyönyörűen kifaragott csónakban vitték a piramisba. Ez a több, mint 43 méteres csónak a fáraó halálával a Gízai piramis mellé, egy külön kis sírba került. Ha templomokat vagy piramisokat építettek, elmaradhatatlan építőanyag volt a mészkő. Ezeket sokszor át kellett szállítani a Níluson vagy más folyón. A mészkövek szállítására fabárkákat használtak. Ezek könnyen átkeltek a vízen. A fából készült kereskedelmi hajókat az evezők és a vitorla repítette a vízen. Ugyanis állatokat át kellett szállítani néha a folyó egyik partjáról a másikra. Azt sajna nem tudjuk, hogy az állatok élvezték-e az utazást.

A mai világban is készülnek az ősi tervek alapján fából hajók. A mai modern hajók azonban egy kicsivel azért jobbak, szerintem. A mai hajók sokkal gyorsabbak és általában motor hajtja őket. Speciális szénszálból készülnek és már igen kényelmesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!