Zene

2013.12.30. 14:05

Bereczki Zoltán csak az elvégzett munkában hisz

Szombathely - Bereczki Zoltán tavasszal turnéra indul, egész estés koncertekkel, de napokon belül kezdődnek a Nagy Duett próbái is, ahol zenei rendező lesz.

Szekér Dóra

Népszerűsége csúcsán parádés fellépéssel lepte meg Bereczki Zoltán a szombathelyi közönséget.

Csak néhány hét telt el azóta, hogy az egész ország láthatta, amint – megérdemelten – a legsokoldalúbb művésznek választották Bereczki Zoltánt a Sztárban sztár döntőjében. A műsor lelkes rajongójaként Szandinak szurkoltam, miután úgy énekelte el a Hamu és gyémántot, hogy egy pillanatra megállt a levegő. De be kell látnom, hogy Bereczki mindent tud, profi és sármos, leveszi lábáról a nagyérdeműt. Interjú előtt kis zselét ken a hajára, permetez néhány csepp fanyar parfümöt és szól, hogy kezdhetünk. Megemlítem neki, hogy Csepregi Éva csodálattal beszélt róla, ezen kedvesen nevet, majd így folytatja:

– Ez ízlés kérdése, szerintem ők jó zenét csináltak mindig is, sőt a Neotont állati jó zenének tartottam. Egyébként Évával énekelni nagy pillanata az életemnek, remélem mielőtt végképp megöregszem, ez lesz az egyik utolsó emlékem, amik kiesik a memóriámból. Ezen mindketten jót nevetünk.

A tévéműsorról kezdünk beszélgetni, és megjegyzi:

– Azért nem változtatta meg ez a díj az életemet, mert én kiskorom óta csinálom ezeket a játékokat. Nagyon szerettem hangokat, mozdulatokat utánozni. Az énekesek hangját meg főleg. Kern Andrásról hála Istennek kiderült, hogy jól tud színészeket utánozni, és így ismerte meg a közönség a Ki Mit Tud?-on aztán országos hírű nagy művész lett. Róla ez már tízéves korában kiderült, én csak most tudtam ezt megmutatni. A showbizniszben eltöltött évek alatt azt mondja, ráérzett, hogy a közönség kicsit elkezdett differenciálni. Bereczki szerint a publikum is tudja, hogy nem elég csak tehetségesnek lennie egy énekesnek. Az olyan, mintha csak úgy benyitna az ember egy ajtón. Tíz-húsz év eltöltött idő a szakmában nagyon sok tapasztalatot ad, ezt nem szabad félredobni. Érzem a közönségen azt a vágyat, hogy szeretnének olyan művészeket látni, akik tapasztalattal rendelkeznek és ezt a sokrétűséget tudják megmutatni.

Bereczki Zoltán egy öltözőben készült Faragó Andrással, akivel kedélyesen nevettek a régi színházi sztorikon.

– Az operett és a musical műfaji kérdéseit is megbeszéltük. Mondom nekik, hogy én mindig azt hallom a szombathelyiektől, ha közönségtalálkozó van a színházban, hogy több zenés darabot szeretnének látni. Azt is megkérdezem tőlük, vajon mi a titka Kálmán Imrének és Webbernek, hiszen az ő darabjaikra százezrek váltanak jegyet és a fiatalok is imádják a kicsit negédes főleg szerelmes történeteket. Mindketten azt mondják, hogy valójában rém nehéz műfajról van szó, és mindenhez érteni kell, jól kell tudni énekelni, táncolni, de a prózai dikcióban is járatosnak kell lennie a színésznek.

Néhányan várnak az öltöző előtt, mert szeretnének egy közös fotót. Faragó András már tudja, hogy persze Zoltánt várják, mert ő a népszerűbb, hősszerelmest játszik a színházban és a televízió is a tenyerén hordja a művészt. A koncert előtt már csak néhány fotóra van időnk, Zolinak nem tetszik az öltözői miliő, inkább a falnak támaszkodva, összekulcsolt kézzel várja, hogy lefényképezzük. Közben szívesen beszél a jövő év terveiről, és amikor megszólítják, kedvesen elmosolyodik, és mond valami vicceset. De az is látszik, hogy a koncert előtt elcsendesedésre vágyik, kicsit visszavonul magányába. Az esten Csepregi Éva, Nagy Sándor, Vágó Bernadett, és Faragó András is fellép. A műsor közepe táján áll a közönség elé Bereczki. Tulajdonképpen nem is hozza a szerepet, vagy játssza a figurát, inkább elsüvít, akár egy üstökös. Slágereiből hoz ízelítőt, és nem maradhat el az ikonként tisztelt Michael Jackson sem. Ekkor már senki sem bír magával, olyan élethű az előadás. Ez a fiatal csupa energia művész úgy táncol, hogy még az idősebb generáció is vastapssal jutalmazza a produkciót. Még a holdjárás és a jellegzetes sikító hang is megvan, telitalálat, hódolat a gigasztár Jacko előtt. Nekem mégis a Hangokba zárva tetszett leginkáb az átélés és a hitelesség miatt. Ez az év eléggé kemény lesz, nagy hajtással, Tulajdonképpen őszintén bevallja, hogy imádja a hivatását, de már most várja kicsit a nyarat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!