Zene

2013.12.30. 15:15

Csepregi Éva folytonos megújulásban alkot

Szombathely - Napraforgó című könyvében már mindent elmesélt magáról gondolhatnánk, de még mindig tud újat mondani.

Szekér Dóra

Csepregi Éva vállalja a korát, de én most nem fogom leírni, hány éves, mert annyira jól néz ki, hogy legalább tizenöt évet letagadhatna.

A folyosón fogad minket, és széles mosollyal invitál az öltözőbe, ahol fia, Heatlie Dávid, és gitárosuk, Tüzes Csaba játszik. Rögtönzött koncertjüket megszakítják, és megdicsérik fotós kolléganőm frizuráját. Ettől teljesen otthon érezzük magunkat. Éva elkezd mesélni, miközben kicsit igazít a sminkjén. Frizurája védjeggyé vált. A vállfákon olyan csodás ruhák lógnak, hogy nem bírom ki kommentár nélkül. Kiválasztjuk a rózsaszín flitteres-kapucnis darabot, de végül mégis úgy döntünk civilben szerepel majd az újságban. Aztán ott van még egy szűk bőrhatású répanadrág, amelyhez Éva elegáns frakkot visel majd, alatta áttört fényes fekete felsővel. Arról faggatom, vajon mi a titka a daloknak, hogy nincsen házibuli nélkülük.

– Azt gondolom, két generáció is felnőtt a slágereken, talán sokaknak ezért meghatározó. És persze rengeteg a feldolgozás, így mindig frissek maradnak ezek a számok. Ebből a Neoton-kosárból mindenki vehet, és aztán megtalálja benne a neki legkedvesebb üzenetet. Szkeptikusan kérdezem vajon figyeli-e a fiatalokat, mit szól hozzájuk.

– Folyamatosan figyelek, de úgy csinálom, mintha nem vizsgálódnék – mondja nevetve. – Amikor Zoli és Dóri a Holnap hajnalig című számunkat énekelte egy koncerten, mi is ott voltunk a bandával, és felhívtak a színpadra, hogy énekeljem el velük együtt az egyik legnagyobb slágerünket. Én kiegészítem, hogy ha jól tudom, ezt a dalt, csak „buliindulónak" hívják, és hihetetlenül népszerű a karaoke-verziója is. Ezen nevetünk.

– Csodálatos érzés volt velük együtt állni a színpadon – folytatja. – Ma este együtt adjuk elő ezt a dalt. De így volt ez Kasza Tibivel és Tóth Gabival is. Jó emlékeim vannak tehát. Én örülök, hogy ezek a fiatal emberek is szeretik a Neoton-dalokat. Nekem egyébként fontos, hogy tovább tudjak lépni, hogy ne veszítsük el az erényeinket és fedezzünk fel új dolgokat is a Neoton-hagyatékban.

Éva újítása a Neoton Swing, amelyből album is született, és ezt a projektet nagy mérföldkőnek tartja a pályáján.

– Ez a szívem csücske, nem tudom Magyarországon meg lehet-e ezt szerettetni, de igyekszem. Nagy koncerteken szerepeltem vele, meg a Royal Orfeumban, egy 3D-s film is készült a Syma Csarnok-béli buliról. Ma fellép itt Nagy Sanyi és Vágó Betti a Latin szerenáddal és más régi slágerekkel, na, jó, elárulom: a másik a Szép nyári nap lesz, így hát azt mondhatom, szeretem, hogy megint divatba jönnek a dalaink.

A tervekkel kapcsolatban megjegyzi:

– Mindig van valami új, ami az emberben motoszkál, valami újat keres. Én egyfelől mindig a slágerek rabja maradok, de a swing és a jazz meg valahogy itt van most a levegőben és szeretném megmutatni, hogy mire képesek a Neoton-dalok. Az év vége mindig számvetésre sarkall, de szerencsére előre kell néznem, mert már tele a naptár lekötött Neoton-koncertekkel. Erre, az addig csendben szemlélődő Dávid visít egy nagyot, és mindnyájan elnevetjük magunkat.

Úgy döntünk, békésen félrevonulunk és elhelyezkedünk a nézőtéren, de még néhány percig figyeljük, hogy ma ilyen teendői vannak a koncert előtt Csepregi Évának. Nem a ruhájával törődik elsőként, sokkal inkább a technikusokkal egyeztet, a menedzserekkel tárgyal, és megkérdezi a kollégákat, minden rendben van-e. És, nem fogják elhinni, akár egy zenei rendező, szépen összeírja a műsort, szépen sorjáznak a számok, fekete tollal a papíron, és kér egy kis segítséget a szombathelyiektől, vajon hol tudnak fénymásolni, mert minden fellépőnek tudnia kell, mikor, ki után következik. Ez nyilvánvaló. Az első fellépő nagy meglepetésünkre pont Éva, aki a konferansz-szerepet is magára vállalta. Mesél a Fényszóró Alapítvány munkájáról, és nem mulasztja el, hogy megemlítse, 1972-ben már fellépett ezen a színpadon a Kócbabák együttessel. Majd kedvesen dalra fakad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!