Zene

2014.06.04. 19:02

Bangó Margit tele van energiával, szeretettel, egyszerűen kifogyhatatlan

Bük - A Büki Sportcsarnokban megteltek a széksorok, mindenki látni akarta a Pannon Cigányzenekar koncertjét. Nem csoda, hiszen egy fantasztikus művésszel, Bangó Margittal léptek fel.

Kovács Ágnes

A Kossuth-díjas énekesnővel nemrég találkozhatott a szombathelyi közönség is, akkor egy fiatal, lendületes operettgálán lépett fel. Életemben először beszélhettem vele és igazán szép emlékeket őrzök arról az estéről. Nem elsősorban a művészi teljesítmény miatt, hiszen mindenki tisztában van azzal, mekkora tehetség Bangó Margit, de mert olyan közvetlen, érzékeny és előzékeny ember, amilyennel ritkán találkozhatunk. Amíg készülődött a cigányzenekar, művészeti vezetőjével, Baranyai Lajossal beszélgettem. Leültünk egy kis padra és ámulva hallgattam történeteit a muzsikusok korábbi fellépéseiről, az utánpótlás kinevelésével kapcsolatos erőfeszítésekről. Fontos missziójukról, amely szerint elsődleges céljuk, hogy klasszikus zeneműveket szólaltassanak meg cigányzenekari feldolgozásban. Külön a kedvemért mesél a cimbalomról, hogy hogyan is használják fel ezt az utánozhatatlanul szép hangszert például Liszt második Magyar Rapszódiájának feldolgozásában. Bangó Margittal is sokszor dolgoztak már együtt, de minden alkalommal alig várják, hogy színpadra lépjen, mert az a pezsgés, humor és tehetség, amit a művész megtestesít, valójában egyedülálló. A Pannon Cigányzenekar repertoárján a híres csárdások és zenekari művek mellett találhatók híres operettslágerek és örökzöldek is. A hangverseny szünetében kerestük fel a művésznőt, miután már meghallgattunk jó néhány csodálatos dalt sajátos előadásában. Karácsony táján készítettem vele interjút, de olyan kedvesen fogad, mintha régóta ismerne. Átölel és mesélni kezd. Elmondom a művésznőnek, számomra is megtiszteltetés vele újra beszélgetni.

Bangó Margit, Kossuth-díjas énekesnő a Büki Sportcsarnok öltözőjében adott interjút lapunknak. Fiatalos, tele van energiával. Fotó: Szendi Péter

– A Pannon Cigányzenekar egy kiváló, kitűnő együttes. A muzsikusok egyenként is fantasztikus művészek. Külön kiemelem a cimbalmost, a bőgősöket, csodálatos velük játszani. Tudni kell, hogy nem próbáltunk egyetlen hangot sem! Amikor megkeresett Baranyai Lajos és a polgármester úr, hogy szeretnének egy műsort és mikor érnék rá próbálni, mondtam, hogy nem kell próba, mert ez egy kitűnő zenekar és fogják tudni, amit éneklek. Annyit dolgoztam már a zenészekkel, hogy velük már nem kell próbálnom. Megbeszéljük a hangnemet és utána mintha száz próba lett volna, félelmetesen jó ez a zenekar! Jólesett nekem is velük énekelni. Mert sajnos manapság cigányzenekarral ritkán lépek fel. Tudod, nincs is nagyon lehetőség arra, hogy ilyen nagyszabású koncerteket szervezzenek.

Bangó Margit nemcsak cigányzenét énekel, szereti kipróbálni magát más műfajban is. Repertoáron tartja a musicaleket, örökzöldeket, dzsessz-melódiákat. Szereti, hogy minden korosztály megismeri. A Nagy Duettben még rappelt is, azóta a gyerekek is ragaszkodnak hozzá, idefelé jövet az Üllői úton megállt a piros lámpánál és egy autónyi gyerek csókokat dobált neki, hangosan kiabálták: Úristen, gyerekek itt a Bangó Margit! Szia Margit néni!

– A gyerekeket imádom, a hétvégén láthatnak énekelni Az ének iskolájában is Karczagi Józsikával. Tudod, az az édes gyerek! Én vagyok a példaképe. Angyalom, a próbafelvételen meg operettet énekelt. Picike, törékeny, a szerencsevillamos mindig ott van a hóna alatt. Mondtam is otthon, megint van egy kis-unokám!A művésznő elmeséli, hogy új lemezt készít, minden műfajból lesznek dalok a korongon és persze meglepetés is lesz, ezzel mindig számolni kell.

– Úgy érzem magam, mint egy bánya, ami kifogyhatatlan! Most készülőben van egy önálló műsorom, minden szombaton   az  egyik kereskedelmi  televízióban. Bírnom kell   tehát   energiával, mert ezt várja tőlem a közönség.

Olvasd el ezt is!

A Büki Művelődési és Sportközpont adott otthont a nyárköszöntő koncertnek, amelyen felcsendültek a zeneirodalom leghíresebb dallamai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!