Zene

2014.07.01. 17:25

A Ghymes is jön

Magyarföld - Harmadszor rendezik meg Magyarföldön a Fatemplom Fesztivált, melynek két fő szervezője Gryllus Dániel és Rátóti Zoltán.

Merklin Tímea

A július 18–20-án rendezendő fesztivál a templom felszentelésének évfordulójához kötődik, még ha időben egy kicsit eltolva is, mert pünkösdkor szentelték, de akkor túl sok rendezvény van az Őrségben – tudtuk meg Rátóti Zoltántól, a Nemzeti Színház színészétől, akit 2006-ban és 2010-ben Magyarföld polgármesterévé választottak. A templom történetéről elmondta, hogy először egy haranglábat építettek a faluban 2000-ben. Egyrészt nagyon erős közösségi élmény volt, másrészt felemelő érzés, mikor „az ember keze munkája által létrejön egy szakrális építmény". Ezután jött a templom ötlete: 10 év kellett, mire megérlelődött a közös gondolat, és létrejött a faépület egy fennsíkon, a temető mellett. Nem ékelődik be épületek közé, levegője, tere van, tekintélyt parancsoló a megjelenése, erőt mutat, minthogy közös álomból, vágyból született. Az „alapfa" letételénél Sebestyén Márta adott koncertet, aki az idei fesztiválon is vendég lesz. Szombaton a Kalákával, Ferenczi Györggyel és a Rackajammal lép fel a szabadtéri színpadon. Vasárnap pedig ugyanezekkel a társakkal együtt az ökumenikus istentiszteleten énekel, ahol szerepelni fog Rátóti Zoltán, Hunyadkürti György is. Ezzel szakrális jelleget is kap a kulturális programsorozat.

Gryllus Dániel és Rátóti Zoltán a Cinema Café teraszán tartott sajtótájékoztatón. Megtudtuk: Magyarföld mind a 43 lakosának felajánlották, hogy belépő nélkül vehetnek részt a Fatemplom fesztiválon. Fotó: Merklin Tímea

Gryllus Dániel (az idén októberben 45. életévét betöltő a Kaláka együttes tagja) elmondta: egy közös Szabó Lőrinc est hozta őket össze Rátóti Zoltánnal. – Mikor Diósgyőrből a vár átépítése miatt elkerült a fesztiválunk, hívtak minket Egerbe – ott volt idén a 35. Kaláka Fesztivál –, ahol muszáj maradni, de gondoltuk, miért ne csinálnánk egy másikat is, mikor Zoli felkínálta a magyarföldi Fatemplom Fesztivál lehetőségét. Diósgyőrben is tartottunk minden évben ökumenikus istentiszteletet, Magyarföldön is tartunk, a fatemplom erre kiválóan alkalmas helyszín. Speciális liturgiánk az igei jelleget helyezi előtérbe, nincs áldoztatás, nincs úrvacsora. A belépés ingyenes. A fesztivál többi programjára van belépő, de mindössze 2-300 forint egy koncert, ha visszaosztjuk a napijegy árát.

Július 18-án, pénteken 18 órától a Colombre Band játszik, majd 19 órától a Juhász Gábor Trió, 20 órától a Ghymes. 22 órától Rátóti Zoltán előadásában hallhatjuk Hermann Hesse: Assisi Ferenc regényfeldolgozását. Július 19-én, szombaton 16 órától a „Hegyi beszéd"-ben közreműködik Mécs Károly, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos. 17.30-tól Snétberger Ferenc játszik, 19 órától Micheller Myrtill és Pintér Tibor, 20 órától a Kaláka a már említett szereplőkkel. 22 órától Juhász Gábor és a Schubert Songbook lép fel. Július 20-án, vasárnap 11 órakor kezdődik az ökumenikus istentisztelet a fatemplomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!