Zene

2016.08.04. 16:50

Szinte egyedüli lehetőség

Szombathely - Hiába van meg a ma induló, kezdő rockzenekarokban a tehetség és a spiritusz, nagyon nehéz a közönséghez eljuttatni a dalokat. Abban a műfajban, amiben mi is jelen vagyunk, erre tulajdonképpen az egyedüli lehetőséget a turnézás jelenti.

Gyuricza Ferenc

Ezeket is mondta lapunknak Lévai-Hangyássy László, aki a Zorall zenekar vezetőjeként évek óta biztosít lehetőséget a feltörekvő csapatoknak, hogy együtt turnézzanak zenekarával. Ezt a tevékenységüket a Cseh Tamás Prog-ram is támogatja.

- Azért jó, hogy a Cseh Tamás program is az ügy mellé állt, mert így legalább megtérül a zenekarok költsége - sorolta tovább a zenész. - Maga a történet nálunk úgy működik, hogy már évek óta megrendezzük a saját fesztiválunkat, a Zorall Sörolimpiát, ennek keretében tartunk egy tehetségkutató verseny, ahol mi magunk is zsűrizzük a fellépő zenekarokat, és így választjuk ki azokat a csapatokat, akiknek fel tudjuk ezt a lehetőséget ajánlani.

Az idén két zenekar turnézott a Zorall vendégeként, a dallamos rockot játszó budapesti Cherokee, illetve egy szombathelyi dirty rock and roller formáció, a lapunkban is gyakran szerepelt Vadvágány. Lévai-Hangyássy László szerint ezzel a felajánlással tulajdonképpen annak lehetőségét teremtik meg, hogy a tehetséges csapatok országos ismertségre tegyenek szert.

- Ez régen is így működött - folytatta a zenész. - Annak idején még a Sing Sing zenekarral a Sex Actiont hordtuk magunkkal, de ennek köszönhetően egy év múlva már önálló turnéra indulhattak, azaz megteremtették a maguk bázisát ahhoz, hogy saját lábukra álljanak. Ugyanilyen volt a Junkies és a Depresszió kapcsolata, de a Road is masszív előzenekarozásnak köszönheti a jelenlegi sikereit.

Lévai-Hangyássy azt is elmondta: téves az a szemlélet, hogy a turnézás nagyon kifizetődő lenne, egy előzenekar esetében pedig többnyire még a befektetett költségek mégtérülésére sincs esély. Ezért is példaértékű, hogy a Cseh Tamás program felvállalta ezeknek az együtteseknek a támogatását.

- A következő Sörolimpiát augusztus végén tartjuk Alsóörsön, itt természetesen már a következő évadra választunk a fellépők közül - tette még hozzá. - A Sörolimpián azonban ettől függetlenül is nagy élmény egy fiatal zenekarnak fellépni, mert ott a hazai másodvonal képviselői szinte kivétel nélkül megfordulnak. A rendezvény ugyanis az elmúlt években igen komoly fesztivállá nőtte ki magát, a prog-ramja évről évre bővül és erősödik. Idén már a nulladik napon, augusztus 24-én is ütős programmal várjuk a fesztiválozókat, ezen a napon lép fel a Sing Sing, míg a csendesebb programokat kedvelőknek a Rudán Joe Akusztik és a Macskajaj zenél majd.

A Sörolimpia kiemelt, úgynevezett headliner közreműködői között lesz még az Ossian, a Road, a Junkies, a Lord, a Rómeó Vérzik, a Depresszió, a Pokolgép és a Zorall, továbbá idén első alkalommal a Beatrice, a Moby Dick és az Ismerős Arcok is fellép a táborban.

A Zorall vezetője egy másik aktualitásról is beszámolt, augusztus 13-án jelenik meg a zenekar soron következő albuma, a Retrográd, amit egy nagyobb budapesti fellépéssel kötnek össze. Az album valamelyest szakít az eddigi stílusukkal, azaz már nem csak arról van szó, hogy ismert rockzenei alapokat vegyítenek hazai slágerek énekdallamaival és szövegeivel.

- A címadó dal egy olyan saját szerzemény, amelynek zenéje és szövege is a nyolcvanas évek zenéinek fontosabb változásait idézi fel - magyarázta Lévai-Hangyássy László. - Lesz egy másik érdekes kísérletünk is, átdolgoztuk Bódi Guszti Aranyeső című slágerét, ami nagyon távol esik attól a zenei világtól, amiben mi mozgunk. Miután azonban mindig is azt mondtuk, hogy jó dalok stílusoktól függetlenül vannak, így ezt is felvállaltuk. Igazi meglepetés lesz, olyasmi, amit annak idején a Run D.M.C. és az Aerosmith követett el közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!