Zene

2016.08.25. 19:30

Optimista kicsengés

Budapest - Az ország legmultikultibb zenekara, többek között így jellemezték a közelmúltban a Pécsről indult Mongooz & the Magnet együttest.

Gyuricza Ferenc

A fenti jelzőt a trió annak köszönheti, hogy mindhárom tagja más nemzetiségű. Magnus Maloy norvég, Ian O Sullivan ír, Imre Gábor pedig értelemszerűen magyar. A zenészek Pécsett találtak egymásra, mintegy másfél évvel ezelőtt.

A nemcsak összetételét, de a zenei irányultságát tekintve is igen meglepő trió elsősorban a tradicionális rhythm & blues és a blues-rock gyökeréig ás vissza, s annak súlyosságát funk és soul elemekkel oldja. Mindez jól érzékelhető a 12 dalt tartalmazó albumukon is, melyet a közelmúltban jelentettek meg a Cseh Tamás Program támogatásával.

- Nagyszabásúbb, pörgősebb, lélekkel telibb, de közben piszkosabb is, mint bármi, amit valaha is csináltunk - mondták az album kapcsán a trió tagjai. - Nagyon sok ötletünk volt, amit kivétel nélkül meg akartunk valósítani a lemezen, ez pedig eklektikát eredményezett, olyan változatosságot, amire mi sem számítottunk.

A Please Be Naked címűre keresztelt album szinte összes dala a női-férfi viszonyról és a kapcsolatok bonyolultságáról szól, miközben a zene egy teljesen más dimenziót tár fel. A trió tagjai szerint ennek is van magyarázata: számos keserű, leharcolt emberrel találkoznak az utcán, ám ők éppen a belőlük sugárzó, s kifejezetten negatívan ható energiákat felhasználva szeretnének életigenlő, optimista zenét játszani. Hogy ez sikerült-e, azt talán eddigi eredményeik jelzik a legjobban, bejutottak az idei Nagy-Szín-Pad! verseny legjobbjai közé, továbbá részben ennek is köszönhetően rengeteg fesztiválfellépés várt rájuk a nyár folyamán. Többek között felléptek a Volton, a Szigeten, a Művészetek Völgyében, illetve a Veszprémi Utcazene Fesztiválon is, míg szeptember 3-án a Budapest Parkban mint az Irie Maffia vendégei állhatnak ki a közönség elé. A legnagyobb eredményt azonban nem a koncertjeiken, hanem az egyik hazai dalversenyen érték el, a Freedom című daluk nemcsak azzal vívta ki az elismerést a trió számára, mert zeneileg egy egészen újszerű és izgalmas színfoltot képvisel a magyar popzenei palettán, hanem a dal szövege által közvetített üzenetnek is igen fontos a szerepe. Abban ugyanis az ember szabadsághoz való alapvető joga, valamint az arra való törekvés igénye jelenik meg. A trió a Freedomban arra is felhívja a figyelmet, hogy ne hagyjuk magunkat lekorlátozni a társadalmi normák vagy az azokat megjelenítő és képviselő személyek által. Így válhat a Mongooz & the Magnet dala egy modernkori társadalom fontos himnuszává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!