Szólókarriert is szeretne idővel

2018.01.14. 09:00

Már nem DBS és MC B. néven futnak, megalakították a Sweetland formációt

Szendrey Boldizsár, azaz aka MC B, Szombathely rap üdvöskéje újabb klipekkel jelentkezett az elmúlt évben. Sőt, ezen a héten is forgatott egyet DBS-szel, vagyis a szintén Vas megyei kötődésű Horváth Lászlóval.

Csizmadia Anna

Szendrey Boldizsár: semmiképpen sem a magamutogató kamu rapperek sorába akarok tartozni

Fotó: Nagy Jácint

– Alapvetően sosincs előre koncepciónk, hogy milyen klipet is szeretnénk, mindig a helyszínen találjuk ki. Van Pesten egy stúdió, ahova mindig szoktunk menni, ha forgatunk. Ott lehetőség van a greenbox technikával felvenni klipet. Így a zöld vászon előtt készített felvételek mellé be lehet vágni bármit. Úgy terveztük, hogy kinn is forgatunk majd az utcán, de annyira elmerültünk a stúdiózásban, hogy végül erre nem került sor – mondja Szendrey Boldizsár.

Szendrey Boldizsár: semmiképpen sem a magamutogató kamu rapperek sorába akarok tartozni
Fotós: Nagy Jácint

– Mindig ezzel a technológiával dolgoztok?

– Nem, ez lesz az első. Az eddigi klipeknek is voltak olyan részei, amit stú- dióban vettünk fel, de csak sima fekete vagy fehér háttérrel. De mivel most adott volt a lehetőség, gondoltuk, kipróbáljuk, milyen létrehozni egy olyan képet, ahol egy folyosó a hátterünk. Ha ezt valódi helyszínként kellett volna kibérelnük, sokkal többe került volna. Mivel ez lesz az első ilyen típusú klipem, nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen is lesz. A videót Matuz Ádám készíti, aki szerződésben áll az egyik legismertebb magyar rapkiadóval is.

Miért Pesten forgattatok megint?

– Két dolog miatt is. Először is rengeteg olyan helyszín van Pesten, ami nekem bejön. Ott minden falon graffitik vannak, az utcák tele vannak kocsikkal és emberekkel. Nagyon szeretem ezt a részét a forgatásnak. Igaz, nem szeretnék Pesten lakni, de forgatási helyszínnek kiváló. A másik ok, hogy Matuz Ádám, aki a klipünket rendezte, nem akart lejönni Szombathelyre, mi meg mindenképp vele akartunk dolgozni.

– Honnan az ismeretség DBS-szel?

– Mikor az első videóm kijött, rám írt, hogy tetszik neki a klipem, és gratulál hozzá. Láttam, hogy már egy csomó videót csinált, elkezdtem őket nézegetni és kiderült, hogy még csak egy éve rappel a srác, de már 12 videoklipje van, és mind nagyon profi. Neki már ekkor Matuz Ádám csinálta a klipjeit. Nagyon megfogott a szorgalma, és látszott, hogy kifizetődik, mert már akkor volt egy tizenhétezres nézettségű klipje.

Megbeszéltünk egy találkozót. Elmentem hozzá az Őrségbe, és meg is csináltuk, de olyan gyenge lett a felvétel minősége, hogy inkább újravettük itt Szombathelyen. Ekkor készült el a Tiszta szív című első közös számunk, amihez klipet is forgattunk Pesten. Aztán úgy döntöttünk, hogy 2018-tól nem DBS és MC B. néven fogunk futni, hanem megalakítjuk a Sweetland nevű formációt. Egyszerűbb is leírni, és talán a hallgatóknak is könnyebb megjegyezni.

– Honnan jött ez a név?

– Ezt a nevet még én találtam ki régebben. Volt egy szombathelyi srác, sokat dolgoztunk együtt, vele futottunk Sweetland név alatt, és mivel nekem nagyon tetszik ez a név, gondoltam, használhatnánk megint ezt. Azért választottuk ezt a nevet, mert minden szinten full gáznak találom ezt a kamu gengszter rapet, amivel telerakják az internetet. Fontosnak tartom, hogy megmutassam, inkább azoknak a táborába tartozom, akiknek a zenéjén felnőttem, és nem ehhez a magamutogató kamu raphez.

– Milyen meghatározó pillanatai voltak az elmúlt egy évednek?

– Több is volt. Rengeteg, számomra teljesen új helyzetben próbálhattam ki magam. Például fél éve elkezdtem gondolkodni azon, hogy szeretnék élőzenekaros bandát csinálni. Ekkor került a képbe Kocsis-Alföldi Alexandra, aki a Solutionnek volt az énekesnője. Volt dobosunk is, meg basszerosunk, billentyűsünk meg egy külön DJ-nk. Főként az én számaimat dolgoztuk át, megnéztük hogy néznek ki hangszerelve. Mindezt úgy, hogy az énekesnő hangjára jó legyen, mivel ő énekli a refréneket, és az egésznek adtunk egy reggae-s hangulatot. Egy nagyon érdekes kompozíció jött ki ebből. Volt egy próbatermünk, ahova rendszeresen eljártunk, de sajnos ezt már nem adják bérbe, így fel kellett függesztenünk a próbákat. Aztán interjút csinált velem az Animal Cannibals. Rám írt a zenecsatorna szerkesztője, hogy van náluk egy hip hop műsor minden szerdán, és hogy készítenének velem interjút. Pont előtte forgattuk a Tiszta szívvelt, úgyhogy úgyis ott voltam Pesten.

Készítettünk Pomper Dorinával idén egy közös videót Rég láttalak címmel is. A videó tizenhatezres nézettséget produkált körülbelül két hónapon belül. Ennek nagyon örültem, még sose volt ilyen nézettségű klipem. Ezután volt, hogy a West Side Tánc-iskolából megkerestek, hogy van egy gálájuk évente kétszer, karácsonykor és nyáron. A nyárira kellett nekik egy rapper Danics Dóra mellé. Úgy nézett ki ez a fellépés, hogy egy harmincfős szimfonikus zenekar adta a zenei alapot. Ráadásul ez egy Beyonce, Jay-Z est volt. Be kellett tanulnom a raprészeket angolul, ami azért kicsit húzós volt. Rá fél évre pedig, most karácsonykor felkértek, hogy én legyek a fő fellépő, a saját zenéimmel. Kétezer-ötszáz ember volt ott a Sportházban, ami hatalmas élmény volt. Elhívtam magammal DBS-t meg Pomper Dorinát is, hogy előadjuk a közös számainkat is.

A terveitek a közeljövőben?

– Pénteken fel is vettük az új számot Lacival (DBS), ma pedig megyünk forgatni hozzá a klipet Győrbe. Idén arra törekszünk, hogy rendszeresen hozzunk új dalokat és klipeket. Megkeresett minket egy kiadó és reménykedünk abban, hogy összejön a közös munka. Most minden energiámat a DBS-szel való közös zenélésbe akarom fektetni. Majd szeretnék szólót csinálni persze, de most az az első, hogy a közös munkát felfuttassuk. Az a célunk, hogy minél több emberhez eljuttassuk a zenénket, mindezt úgy, hogy megőrizzük a saját mondanivalónkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!