zene

2017.12.27. 11:30

Ocho Macho – Lassan tizenöt éve jó nekünk

Már a 2017 is 2018-ról szólt, úgyhogy gondolhatják, mi lesz jövőre, amikor az Ocho Macho tizenöt éves lesz. Hiába na, nőnek a fiúk...

Nagy Ildikó

Ennél jobb antrét rendezni sem lehetett volna: amikor reggel Kirchknopf Gergő belép a kávézóba, a hangszóróból éppen ő énekel: „...azt hogy jó jó jó jó de jó nekem”. Ilyen nincs, mondja, miközben lehuppan a kanapéra, és szusszan egyet a szokásos évértékelője előtt. Számolni kezd: a Jó nekem című szám 2008-ban jelent meg először, akkor még szerzői kiadásban...

De ugorjunk 2017-be, ami – ahogy Gergő fogalmaz – már 2018-ról szólt. A zenekar ugyanis jövőre lesz 15 éves, és ezt bizony alaposan meg szeretnék ünnepelni.

Ami azt illeti, már a 2017-et is jól kezdték:

a várva várt londoni klubkoncertjük után két napig a brit fővárosban gyűjtötték az erőt, hogy aztán itthon, a szokásos tavaszi klubkoncertezés után megkezdjék negyedik nagylemezük stúdiófelvételeit.

Ez az első olyan korongjuk, amelyet teljes egészében külsős producerrel (Cifra Sándorral, Moszival) készítettek: elutaztak Debrecenbe, feljátszották a dalokat, és elengedték a gyerek kezét, vagyis: minden mást a producerre bíztak. Persze azért ez nem volt olyan egyszerű, már csak a távolság miatt sem. És bizony megesett az is, hogy zsinórban lenyomott három koncert után vonultak be a stúdióba, de ülhettek is vissza a kisbuszba, hiszen Gergő énekhangja nem volt megfelelő a lemezfelvételhez.

A tíz dalt tartalmazó korong Gergő szerint minden idők legjobb Ocho Macho-lemeze lett, amit Budapesten telt házas koncerten már be is mutattak. A vasi rajongóknak sem kell sokáig várniuk: december 30-án a Cinema Caféban ugyanis ismét elstartol az Ocho Macho Illegál, amelyen a Dönts! című új lemez összes dalát eljátsszák, és persze régi nótákat is elővesznek a fiúk. Előtte azonban egy meglepetésajándékot is tettek a rajongók karácsonyfái alá: december 26-án jelent meg a zenekar Flow című dalához forgatott videoklip.

Gergő azt mondja, az volt a legjobb, hogy az idén olyan helyekre is eljutottak koncertezni, ahol korábban még soha nem játszottak, így például Mátészalka, Bükkábrány és Nyírábrány is új színfoltként került fel az Ocho Macho-turnétérképre. És persze az idén sem maradhatott ki Erdély: Gergő leplezni sem tudja – talán nem is akarja –, hogy az Erdély legnagyobb zenei és összművészeti fesztiválja-ként számontartott torockói Double Rise Fesztivál volt a „leg” az idén. És nem feltétlenül a koncert miatt, bár igaz, ami igaz:

...a zenekar fúvósainak dagadt a mellük, amikor az utánuk fellépő Boban Markovics – aki végignézte és -hallgatta a produkciójukat – lepacsizott velük...

Gergő pedig rosszabb napjain azóta gondolatban már számtalanszor visszarepült annak a torockói vendégháznak a lugasa alá, ahol a házigazda áfonyapálinkája után olyan mennyei csorbalevest evett házi kenyérrel, mint még soha.

Jó évet zárnak tehát a machók, és persze remélik, hogy a 2018-as sem lesz rosszabb. Ami biztos: május 12-én fergeteges születésnapi koncertet adnak Budapesten, amelyre több olyan közreműködőt is meghívtak, akikkel az elmúlt tizenöt évben együtt dolgoztak. Most azonban még a vasi rajongókra koncentrálnak, és lelkesen készülnek a december 30-ai Illegálra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!