Kerékpáros körverseny

2024.04.30. 14:00

Nem voltak jók a lábai, Vas Blanka mégis az élre sprintelt a Vueltán

Vas Blanka (SD Worx–Protime) a második helyen ért célba a spanyol kerékpáros körverseny, a Vuelta Espana Femenina második szakaszán, s összetettben átvette a vezetést. Vas Blanka előtt magyar női versenyző még nem ért el hasonló sikert, a férfiak közül Valter Attila 2021-ben vezette három szakaszon át az olasz körverseny, a Giro d’Italia összetettjét.

MW

Vas Kata Blanka, az SD Worx csapat magyar versenyzője a négyszakaszos svájci World Tour női profi országúti kerékpáros körverseny második, St. Gallen és Abtwil közötti 25,7 kilométeres szakaszán 2023. június 18-án

Forrás: MTI/EPA/Keystone

Fotó: Gian Ehrenzeller

Vas Blanka tavaly a Girón szakaszgyőzelmet már ünnepelhetett, a három nagy körverseny egyikén viszont most először viselheti az összetett éllovasnak járó trikót, amely a Vuelta esetében piros színű – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Megvan a piros trikó

A vasárnapi csapatidőfutam után a Bunol és Moncofa közötti 118,5 kilométeres szakasz várt a bringásokra, a céltól mintegy negyven kilométerre harmadik kategóriás emelkedővel, így mezőnyhajrára lehetett számítani.

Már a szakasz során szerzett időjóváírást Vas – aki az előzetes tervek szerint csapattársai, a holland Demi Vollering és a svájci Marlen Reusser jó eredményeiért dolgozik majd segítőként a hét során –, és a technikás finálé is feküdt neki a várakozások alapján.

Az utolsó három kilométeren belül két bukás is történt, de a remekül helyezkedő magyar bajnok mindkettőből kimaradt, noha a másodiknál le kellett tennie a lábát. A hajrát jó ütemben indította és fél kerékpárhosszal maradt el a diadalmaskodó, a tavalyi Párizs–Roubaix-n győztes kanadai Alison Jacksontól – olvasható az Origo oldalán. Összetettben az időjóváírásnak köszönhetően az élre állt a Giro d'Italián tavaly sprintbefutós szakaszt nyerő U23-as világbajnok, így magára öltheti a piros trikót.

Történelmet írt Vas Blanka

Korábban egyetlen magyar női versenyző sem járt hasonló magasságokban, a férfiak közül Valter Attila 2021-ben vezette három szakaszon át az olasz körverseny, a Giro d’Italia összetettjét. Az SD Worx magyar profija Vas Blanka korábban nyert már szakaszt a női Giro d'Italia versenyén, négyszer nyer eddig magyar bajnoki címet országúton mezőnyverenyben, a tavalyi világbajnokságon pedig 11. lett, de az U23-asok között ő lett a legjobb, így a korosztályában világbajnoki címet és az ezzel járó szivárvány színű trikót is megkapta.

Nem voltak a legjobbak a lábaim ma, viszont technikás volt a befutó, ami ígéretesnek tűnt számomra. Remek, hogy megszereztem a piros trikót, jó volna csapaton belül tartani. Mostantól ez a cél. Nagyon boldoggá tesz, hogy viselhetem a trikót. Nem igazán volt tervbe véve előzetesen, hogy rámegyek a bónuszmásodpercekre, de a gyorsasági részhajrá előtt a mezőny elejében találtam magam, így tettem egy kísérletet

– értékelt a második szakasz után Vas. Szerdán, a harmadik szakasszal folytatódik a összesen nyolc szakaszból álló körverseny, a mezőnyre Lucena del Cid és Teruel között 130,2 kilométernyi tekerés vár.

2. szakasz, Bunol–Moncofa, 118,5 km (Vas Blanka):

1. Alison Jackson (kanadai, EF Education–Cannondale) 2:51:03 óra
2. VAS KATA BLANKA (SD Worx–Protime) azonos idővel
3. Karlijn Swinkels (UAE Team ADQ) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. VAS 3:10:14 óra
2. Jackson 8 másodperc hátrány
3. Elisa Longo Borghini (olasz, Lidl–Trek) 9 mp h.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában