Időjárás

2024.04.16. 07:00

Drasztikus a változás, de vajon mikor örülhetünk újra napsütésnek Vasban? – szakértőt kérdeztünk

Vasárnap 28,7 Celsius-fokot mutatott a hőmérő a szombathelyi meteorológiai főállomáson. Kedden ennél mintegy 20 fokkal mérhetünk majd kevesebbet a legmelegebb órákban, és ez még nem minden…

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Unger Tamás

A nyárias időszaknak egy időre vége, keddre virradó éjszaka északkeletire fordul a szél, fölénk érkezik és belassul a front: napközben intenzív eső és záporok váltogatják majd egymást, közben erős lesz az északi szél – tájékoztatta lapunkat Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelője. A szakértő beszámolt arról is: ciklonszerű képződmény lesz felettünk, az Alpokalján 10 millimétert meghaladó csapadék hullhat. A hőmérséklet reggel lesz a legmagasabb: akkor 10, később már csak 6–8 Celsius-fok körüli értékeket mérhetünk. Ha lehullik a modellekben előre jelzett mennyiség, akkor az eddig regisztrált csapadékkal együtt össze is jön az áprilisra jellemző mennyiség – emlékeztet Pétervári Tibor, akinek a folytatást illetően sincsenek túl jó hírei. 

Szerdán és csütörtökön esőre ugyan már nem kell számítani, de továbbra is élénk lesz a szél, a hétvégén pedig ismét nő a csapadékhajlam. Változóan felhős ég mellett kevés lesz a napsütés, napközben 10, éjszakánként 0–5 fokot mérhetünk. Némi javulásra legelőbb jövő hét elején számíthatunk. Kettős fronthatás terheli szervezetünket. Az arra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is nő. 

Sokan tapasztalhatnak továbbá fáradtságérzetet, álmatlanságot, csökkenhet a teljesítőképesség, a szív- és érrendszeri betegeknél pedig gyorsabbá válhat a szívműködés. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a pollenterhelés fokozódására hívja fel a figyelmet: egyszerre több mint 20-féle allergén virágpora található meg a levegőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában