Nőnappal egybekötve

2024.03.12. 12:53

Polgármesteri értékelő Celldömölkön: a várost átszelő főúttól a felnőttkorba lépett fürdőig

A polgármesteri évértékelőt szokás szerint az artmoziban rendezték meg: Fehér László beszámolt 2023 legfontosabb történéseiről, eredményeiről. Nőnap lévén a köszöntés sem maradt el.

Vaol.hu

Fehér László polgármesteri évértékelője a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár artmozijában

Forrás: VN/Németh Tamás

– 2023 májusában az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogy már nem tekinti vészhelyzetnek a Covid19-pandémiát. A 2022 telén kezdődött európai energiaválság azonban meghatározta az ország, így városunk életét is – mondta Fehér László. – Az energiaválság hatással volt az önkormányzat és intézményeinek működésére, időszakos zárásokkal, takarékossági intézkedésekkel lehetett egyensúlyban tartani a város költségvetését. 

Az év eleji nehézségek ellenére megnyugtató költségvetéssel zárhattuk az elmúlt évet, ami köszönhető az átgondolt kiadásoknak és a helyi adókból származó bevételeknek. Az évet jelentős fejlesztés lezárultával nyitottuk: átadtuk az állami forrásból felújított, városon átmenő főutat – hangsúlyozta a polgármester, majd így folytatta: 

– Az év fejlesztéseit illetően jelentősek voltak az EU-s pályázatok. Befejeződtek a 2014–2020 közötti időszakra kiírt Széchenyi 2020 pályázatokból elnyert beruházások, aminek részeként az ipari és logisztikai területet 11 hektáros, közművesített területtel bővítették. A fejlesztés folytatásaként az ipari parkot Alsósággal összekötő út kialakítását tervezi az önkormányzat. Két turisztikai beruházás is befejeződött. 

A Ság hegyi Szív Pincét az egykori Szakály Pince felújításával hozta létre az önkormányzat. A Vasparipa Játszópark a vasutas város jellegzetességeként épült meg a Ság hegy lábánál: az idén tavasszal nyitó létesítményben egy kerti vonat működik majd, a látogatók felfedezhetik a játszótereket és a kiállítótérként is funkcionáló vasútállomás épületét. A tavaly áprilisi projektnyitó után decemberben már a sikeres zárásról adhattunk hírt. 

Projektnyitó rendezvényen tettük le az alapjait a Vulkán Gyógyés Élményfürdő energetikai fejlesztését célzó beruházásnak is, az 1,2 milliárd forintos beruházásban egy közel 2200 méter mély kutat fúrnak, és napelemtelepet létesítenek. További 1,8 milliárd forintos, a Széchenyi-terv Plusz konstrukcióból elnyert európai uniós pályázati összeg áll az önkormányzat rendelkezésére fejlesztésekre, amelyek közül az alsósági tagóvoda korszerűsítése már zajlik. 

Szó esett még sok más mellett jeles múlt évi évfordulókról (a honismereti munkaközösség 50. születésnapját ünnepelte, a Tücsök Bábcsoportot negyven éve vezeti Nagy Márta, tízéves lett 2023- ban a Kemenes Vulkánpark, a „felnőttkorba lépett” a Vulkán fürdő), a kulturális és civil életről. A Soltis Lajos Színház bázisán valósult meg a Dunántúli Színházi Fesztivál – mint a 10. Színházi Olimpia eseménye –, megtartották a hagyományos nagyrendezvényeket a városrészi napoktól a Tulipánfesztiválig – és így tovább. Nem maradhattak ki az élénk és nívós sportélet eseményei, ahogy a civil élet és az egyházi ünnepek (Cell búcsújáró hely) felidézésének is helye van az évértékelőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában