vaol.hu podcast

2024.04.28. 14:00

KULTivátor Podcast: Ki tudja hova lett a mozaik a szombathelyi aluljáróból?

Vajon hová lett a szombathelyi aluljáróból a mozaik? Hol mutatták be együtt a katafai kincset (aranypénzek), a tokorcsi kincset (bronzpénzek) és a herényi 38 aranypénzt? Hogyan mérték le az ókorban Savaria – Róma távolságát és az mekkora? Podcastünkben Kiss E. Csaba restaurátort halljuk.

Merklin Tímea

Kiss E. Csaba restaurátor 65 éves, 45 éve dolgozik a Savaria Múzeumban. Mikroszkópja alatt a fésű, amit 84 ragasztással állított össze

Forrás: Unger Tamás

Kiss E. Csaba a Savaria Múzeum Állományvédelmi és restaurátor Osztályának vezetője 1996-tól máig. Idén 65 éves, 45 éve dolgozik a Savaria Múzeumban. Azt a „történelmi levegőt” képviseli, ami annak idején őt megigézte, mikor erre a pályára állt. Meséli, úgy történt, hogy ismert pár régészt a múzeumban, volt is bent náluk, és nagyon megtetszett neki ez a miliő. ­–  Mint az Indiana Jones filmekben; látjuk, hogy ott ül az öreg professzor a könyvtárban, és az a szag, az a „régi szag” megfogott – osztotta meg velünk a szakrestaurátor csaknem fél évszázados munka után, de nem a végén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában