Fesztivál

2024.05.13. 17:40

A mákos finomságokról és hazatérőkről szólt a hétvége Szőcén - fotók

A kis vasi falu hétvégén kettős ünnepséggel készült lakóinak és látogatóinak. Szombaton a Mákos Fesztivál és az Elszármazottak Találkozója töltötték meg élettel a hegyháti települést.

Csabai Bernadett

Szombaton a helyi sportpályán délelőtt 11 órakor kezdetét vette a Mákos Fesztivál. Az esemény középpontjában a mákos finomságok álltak, melyekkel a helyi gasztronómiai kincseket ünnepelték. A délben tartott ünnepi ebédre az egész falut meghívták, hogy együtt élvezzék a hagyományos ételeket. Az étkezés után pedig Barabás Csaba séf gasztronómiai bemutatóján ismerhettük meg a mák kulináris sokszínűségét.

Mákos
Mákos fesztivál és Elszármazottak találkozója Szőcén
Forrás: Novák Roland

Mákos fesztivál és Elszármazottak találkozója

A bemutató után Tornyos Ottóné, Szőce polgármestere köszöntötte az elszármazottakat. A rendezvényen részt vett a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke, Kevy Albert, valamint V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő is, aki beszédében hangsúlyozta a helyi értékek megőrzésének fontosságát, illetve kifejtette, hogyan jöhetett létre a Mákfesztivál. 

- Az egyik mákszem a Hungarikum Bizottság ötlete volt: ahelyett, hogy megmondanánk a vidéki falvaknak, hogy mi a dolguk; támogassuk inkább helyi értékeik megőrzését és népszerűsítését. Bátorítsuk a közösségeket, hogy találjanak rá újra hagyományaikra. Adjunk teret annak, hogy a településükre jellemző karakteres elemekre építsenek. A másik mákszem pedig a szőceiekből gurult ki: Azt mondták, Szőcén legyen ez a helyi egyedi karakter a mákos hagyományok ápolása, ne hagyjuk veszni az örökséget, elevenítsük fel azt az időt, amikor a községben még sokan foglalkoztak máktermesztéssel. Vegyük elő a régi recepteket, találjunk ki újakat, csodálkozzunk rá újra a mák ízére és jótékony hatásaira és mutassuk meg azokat a hazalátogató elszármazott szőceieknek és a fesztiválra érkező vendégeknek is. És nemcsak mondták, de tették is a dolgukat. Ötleteltek, pályáztak, szerveztek, programot kerekítettek, helyszínt rendeztek, vendégeket hívtak… majd a következő évben mindezt megismételték. Mindenki hozzátette a maga részét a falu sikeréhez, és bebizonyították „sok mákszem mázsát nyom” – fogalmazott az államtitkár.

A délután a kulturális programoké volt, a körmendi Senior Néptáncegyüttes és a Telekesi Dalkör fellépése után Hertelendy Attila és Debrei Zsuzsanna operettje szórakoztatta a közönséget. Az este pedig egy ízletes vacsorával és hajnalig tartó zenés mulatsággal zárult.

Szőce hosszú múltra tekint vissza a máktermesztésben, azóta is ápolják ezt a hagyományt. A rendezvény hatodik alkalommal várta az érdeklődőket, idén is az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósulhatott meg. A helyi mákos receptek alapján készült ételek gazdagítják az Őrség gasztronómiai kínálatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában