Mákfesztivál

2023.06.25. 16:05

Nagyszerű programot építettek a mák köré Szőcén

Sokszínű mákos értékeink címmel tartottak közösségi programot a településen, emellett ismét hazahívták az elszármazottakat egy remek hangulatú találkozóra.

TJ

Fotó: Szendi Péter

Tornyos Ottóné polgármester köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy a rendezvény a Hungarikum pályázatból valósul meg, immár ötödik alkalommal. -Amikor az Agrárminisztérium kiírta a helyi értékek megőrzését, népszerűsítését célzó pályázatot, akkor elhatároztuk, hogy a mák köré építjük programunkat, hiszen az 1950-es és 1960-as években nagyon sokan foglalkoztak Szőcén máktermesztéssel. Ez most már nem nagyon mondható el, pedig a mák sokoldalúan hasznosítható, ráadásul egészségünkre gyakorolt jótékony hatása is bizonyított és közismert – fogalmazott a polgármester.

Fotó: Szendi Péter

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében arról beszélt, hogy a hungarikumokról és nemzeti értékekről szóló törvény megalkotásakor arra gondoltak, hogy minden közösség keresse meg azokat a karakteres elemeket, amelyek az adott településre jellemzőek. -Szőcén kiválóan megoldották ezt a feladatot, a falunapok között üde színfolt a település mákhoz kötődő közösségi programja – hangsúlyozta a képviselő.

Fotó: Szendi Péter

Gasztronómia és kultúra kapcsolódott össze a szombati rendezvényen: káposzta, lángos és palacsinta készült, emellett nagyon finom mákos süteményeket - többek között mákos zserbót, mákos pogácsát, meggyes mákost, mákos lepényt és mákos linzert - lehetett kóstolni. Kiállítás nyílt a helyi bútorfestő és makramé szakkör munkáiból, fellépett Márió, a harmonikás, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, Leblanc Győző operaénekes és a Gasztonyi Dalkör Cservék László citerás vezetésével, este pedig Molnár Gábor húzta a talpalávalót.

Fotó: Szendi Péter

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában